Ilie Bolojan, prima reacție la decizia șocantă a judecătorului din Ploiești. Ce spune despre riscul de a fi anulate și alegerile din luna mai

Ilie Bolojan, prima reacție la decizia șocantă a judecătorului din Ploiești. Ce spune despre riscul de a fi anulate și alegerile din luna mai
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele interimar Ilie Bolojan a avut, sâmbătă, o primă reacție la decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești, care a suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. El a mai spus că în acest moment, nu există niciun motiv pentru a anticipa o posibilă anulare și a alegerilor prezidențiale din luna mai și a dat asigurări că CSAT-ul convocat pentru săptămâna viitoare nu are nicio legătură cu alegerile.

Justiția, compromisă

Ilie Bolojan crede că decizii ca cea a judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, trebuie atent analizate de sistemul de justiţie pentru că „nu fac decât să compromită justiţia”.

„Astfel de decizii trebuie să pună pe gânduri la modul serios sistemul de justiţie, pentru că există o răspundere a magistraţilor pentru deciziile pe care le iau. Şi nu numai a magistraţilor, fiecare om care are o anumită putere de decizie trebuie să fie conştient că exercitarea acelei puteri trebuie făcută cu mare responsabilitate, pentru că anumite decizii pe care le iei pot să distrugă destine, pot să creeze probleme”, a declarat Ilie Bolojan, într-o emisiune la Prima TV, întrebat despre decizia magistratului de la Ploieşti care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, deşi sistemul juridic din România nu prevede această posibilitate.

Preşedintele interimar consideră că astfel de decizii, dacă nu sunt corectate de către sistem, „nu fac decât să compromită justiţia”.

„În felul acesta, din păcate, nu facem decât să afectăm, cum să vă spun eu, speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună, pentru că nu poţi să ai, să spunem, speranţă că o vei duce bine într-o ţară, dacă nu ai încredere în instituţiile acelei ţări şi în lucrurile de bază care sunt acolo”, a mai declarat Bolojan.

Referindu-se la numeroasele plângeri similare depuse la instanţe din ţară, Bolojan a afirmat: ”Nu poţi să interzici unor cetăţeni să depună contestaţii, dar (…) Înalta Curte a tranşat problema la cel mai înalt nivel. Înseamnă că, dacă nu înţelegem ce înseamnă autoritate de lucru judecat, înseamnă că n-am înţeles nimic.

În condiţii în care, în speţe identice, avem decizii diferite, la instanţe diferite, înseamnă că este o problemă şi lucrurile trebuie corectate, în primul rând, din interiorul sistemului de justiţie, prin mecanismele care sunt create în acest sens”.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia a fost amplu criticată, fiind demarată o verificare de către Inspecţia Judiciară. ICCJ a respins, vineri, cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia de joi a Curţii de apel Ploieşti.

În ce privește alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai, președintele Bolojan este convins că nu vom ajunge în situația să le anulăm și pe acestea.

„Cu siguranţă nu. Nu există niciun fel de motiv până în momentul de faţă să se pună o astfel de problemă. Dar, într-adevăr, această decizie a judecătorului de la Curtea de Apel din Ploieşti a fost de natură… nu să suspende procedura electorală, dar e clar că a fost generatoare de discuţii inutile.

Şi, fără să comentez decizii ale instanţelor, pentru că în aceşti ani de politică totdeauna am fost rezervat pe această chestiune, este cu siguranţă o decizie foarte discutabilă din foarte multe puncte de vedere”, a declarat Ilie Bolojan.

El a afirmat că, deşi toate procesele similare de pe rolul tuturor instanţelor vor avea acelaşi rezultat, decizia Curţii de Apel Ploişti a avut un efect subsidiar: „de a mai crea nişte perturbaţii de tip electoral”.

„Orice fel de chestiune de genul acesta, care nu face decât să genereze nişte emoţii, poate să influenţeze într-o manieră sau alta o prezenţă la vot, o resuscitare a unor temeri, a unor furii, ceea ce poate, la un moment dat, într-adevăr, să aibă un efect la un scor strâns asupra alegerilor”, a mai declarat Bolojan.

Întrebat dacă mai este posibilă, în oricare dintre scenarii, reluarea turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut – cu Călin Georgescu şi Elena Lasconi – Bolojan a declarat: „Din punctul meu de vedere, şi nu e vorba de o părere personală, este o părere care ţine de ordinea constituţională, aşa ceva nu mai este posibil sub nicio formă, pentru că a fost o chestiune care a fost tranşată acum cinci luni de zile”.

CSAT fără legătură cu alegerile

Ilie Bolojan a dat și detalii despre şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de săptămâna viitoare, afirmând că aceasta nu are legătură cu alegerile. În context, a spus că nu există informaţii cu privire la posibile implicaţii străine în alegerile din România.

„CSAT-ul nu are legătură cu alegerile. Sunt alte subiecte care sunt pe ordinea de zi a CSAT-ului, importante”, a spus Ilie Bolojan.

Întrebat dacă există ceva suspiciuni despre posibile implicaţii străine în alegerile din România – cum s-a pus problema în noiembrie anul trecut – Bolojan a afirmat: „În acest moment nu există nişte semnale că ar fi nişte perturbaţii majore nici în zona, să spunem, de online, nici altfel, dar întotdeauna, în ultimii ani, în Europa de Est, nu doar în campaniile electorale, ci şi în afara campaniilor electorale, există această formă de război hibrid, în care nu mai trebuie să intri într-o ţară cu tancurile, cu armata, ci astăzi lucrurile se fac mai sofisticat, mai puţin la vedere, generând scăderea încrederii în instituţii, în instituţiile statului respectiv”.

Bolojan a afirmat că, „uneori, în România, pe fondul prestaţiei lumii politice, care de multe ori a lăsat de dorit, nici nu e foarte greu să potenţezi această neîncredere, pentru că ea oricum este extinsă”.

„Potenţezi fricile oamenilor, frica de război, frica de participarea României la război, frica de retragerea trupelor aliaţilor noştri, nesiguranţa.

Toate aceste lucruri care vin, din păcate, de multe ori pe un fond care este real, de neîncredere, de suspiciuni (…) nu fac decât să complice lucrurile, dar sloganele care sunt folosite, divizarea societăţii, creşterea furiei şi a neîncrederii, nu ţin loc de soluţii la problemele reale pe care le avem, nu ţin loc de proiecte, nu ţin loc de plata ratelor, de controlul inflaţiei.

Sunt doar nişte elemente care nu fac decât să dezbine, iar divizarea societăţii, inclusiv prin potenţarea acestor lucruri de către candidaţi, nu va rezolva problemele după aceste alegeri”, a mai declarat preşedintele interimar.

Ședinţa CSAT a fost convocată pentru miercuri, 30 aprilie, începând cu ora 14:00. Pe agendă ar urma să se afle participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, proiectul de Lege a apărării naţionale a României şi Planul naţional privind mobilitatea militară. Alte subiecte vizează proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate naţională în domeniul hidroenergiei şi viziunea strategică naţională în domeniul spaţial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇