Exact acum 35 de ani, pe 24 aprilie 1990, telescopul Hubble a fost lansat în spațiu la bordul navetei spațiale Discovery. Iată că au trecut peste trei decenii de la acel moment istoric, iar contribuțiile acestui instrument extraordinar au transformat radical modul în care înțelegem Universul.
Nu este o exagerare să spunem că Hubble a schimbat astronomia pentru totdeauna.
Hubble a cam pornit cu stângul, având parte de un incident care a stârnit numeroase critici și ironii în anii ’90: oglinda principală a telescopului avea un defect, marginea exterioară fiind mai plată cu 2,2 microni. Deși telescopul putea totuși să efectueze observații științifice, defectul a afectat potențialul său.
Problema a fost remediată abia după trei ani, în urma unei misiuni de reparare. De-a lungul timpului, mai multe astfel de misiuni au modernizat și reparat telescopul, ultima având loc în 2009. A trecut prin momente dificile, intrând periodic în modul de siguranță sau în stare de mentenanță. După încheierea Programului Space Shuttle, Hubble a rămas singur în spațiu, luptând cu trecerea anilor.
Și au trecut 35 de ani de la lansare sa, dar Hubble continuă să funcționeze și să ofere date științifice valoroase.
Reușitele lui Hubble
Misiunea sa științifică a început oficial pe 20 mai 1990, prima imagine transmisă fiind cea a unui sistem stelar binar, HD96755, din roiul deschis NGC 3532, aflat la aproximativ 1.300 de ani-lumină de Pământ, amintește IFL Science.
În cei 35 de ani de activitate, Hubble a realizat peste 1 milion de observații, iar datele sale au fost folosite în peste 21.000 de lucrări științifice. Este, fără îndoială, una dintre cele mai costisitoare misiuni științifice realizate de NASA, însă impactul său arată că investiția a meritat din plin.
Printre descoperirile esențiale realizate de Hubble se numără confirmarea existenței găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor. De asemenea, Hubble a observat aurore pe Ganimede, cel mai mare satelit al lui Jupiter, și a descoperit Arrokoth, cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată de omenire.
Să nu uităm imaginile sale greu de egalat: o galaxie formată din nouă inele concentrice, cea mai detaliată imagine a galaxiei Andromeda (formată din 2,5 miliarde de pixeli și realizată în peste 10 ani de muncă) sau celebra ”Hubble Deep Field”, o fotografie care a arătat pentru prima dată cât de multe galaxii există într-o porțiune aparent goală a cerului.
Hubble a contribuit și la o mai bună înțelegere a galaxiei noastre, Calea Lactee. Împreună cu datele obținute de misiunea europeană Gaia, s-a estimat că galaxia noastră are o masă echivalentă cu 1,5 trilioane de sori și un diametru de aproximativ 129.000 de ani-lumină.
Telescopul va continua să observe Universul atât timp cât va fi posibil, însă, inevitabil, orbita sa se va micșora, iar într-o zi va reintra în atmosfera Terrei, unde se va dezintegra.