NASA a amânat din nou lansarea telescopului spațial James Webb, succesorul lui Hubble

NASA a amânat din nou lansarea telescopului spațial James Webb, succesorul lui Hubble
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O lume întreagă așteaptă încă din 2018 lansarea telescopului spațial James Webb, succesorul lui Hubble. Dar aceasta pare să nu mai vină. Data de lansare a fost amânată de mai multe ori, după mai multe nereguli descoperite.

Inițial, ar fi trebuit să aibă loc în 18 decembrie. A fost amânată pentru 22 decembrie, dar NASA a anunțat o nouă dată: 24 decembrie, arată CNN. Cea mai recentă problemă invocată a fost o eroare de comunicație între observator și rachetă.

Telescopul James Webb, care a costat 10 miliarde de dolari, așteaptă să fie lansat la bordul rachetei Ariane din baza Kourou a Agenției Spațiale Europene aflată în Guyana Franceză. Telescopul a fost montat în vârful rachetei sâmbăta trecută.

ADVERTISING

James Webb, mult mai performant decât Hubble

Telescopul James Webb deține cea mai mare oglindă care a fost lansată vreodată în spațiu. Formată din 18 oglinzi mai mici placate cu aur, ea este de șase ori mai mare decât oglinda cu care este dotat Hubble.

Dacă cea de pe Hubble detectează obiecte doar în lumină naturală, cea montată pe Webb beneficiază de lumină infraroșie și este mult mai sensibilă la fenomenele pe care le va monitoriza.

Datorită îmbunătățirilor, Webb va detecta obiecte mult mai vechi și mai depărtate decât Hubble. Noul telescop va fi primul cu care vom putea observa cele mai îndepărtate galaxii și cu ajutorul căruia ne vom face o idee despre cum arăta universul la doar 100 de milioane de ani după Big Bang.

ADVERTISING

Tot cu ajutorul luminii infraroșii, Webb va putea să arunce o privire dincolo de norii de praf stelar prin care Hubble nu poate să vadă. Vom putea studia mai bine cum s-au format stelele și planetele.

În plus, oamenii de știință se așteaptă ca noile funcțiuni ale telescopului să le permită să studieze atmosfera planetelor îndepărtate, în speranța că vor depista semne de viață.

Ca să poată rezista unor temperaturi mai mici de -200 de grade Celsius, Webb este echipat cu un scut solar pliabil de dimensiunea unui teren de tenis.

ADVERTISING

Destinația finală a telescopului este la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇