Președintele SUA, Donald Trump, a lăsat să se înțeleagă o posibilă schimbare de atitudine în războiul comercial cu China, afirmând că tarifele ridicate pentru bunurile chinezești vor „scădea substanțial, dar nu vor ajunge la zero”.
Declarațiile lui Trump, făcute marți în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, par să marcheze o retragere după săptămâni de poziții dure și represalii în lanț care au dus tarifele impuse Chinei la un uluitor nivel de peste 145%, scrie CNN.
„145% este foarte mult și nu va rămâne atât de sus. Nu va fi nici pe departe atât de mare. Va scădea substanțial. Dar nu va fi zero”, a spus Trump, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu jurnaliștii în Biroul Oval.
Semne de detensionare
Trump a făcut aceste comentarii ca răspuns la o întrebare despre observațiile secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, care a spus că nivelul ridicat al tarifelor dintre SUA și China a echivalat practic cu un embargou comercial între cele două economii.
Bessent a declarat, în cadrul unei conferințe private de investiții găzduite de JP Morgan Chase, că războiul comercial cu China nu este sustenabil și că se așteaptă ca acesta să se detensioneze foarte curând, potrivit unei surse citate de CNN.
În locul unei rupturi totale sau a unei decuplări complete între SUA și China, Bessent le-a spus investitorilor că obiectivul este o reechilibrare a relațiilor comerciale, a precizat sursa.
Această evaluare a impulsionat o creștere pe Wall Street, toți cei trei mari indici bursieri americani atingând marți cele mai ridicate niveluri ale zilei după ce comentariile lui Bessent au fost făcute publice.
Și bursele asiatice au crescut miercuri, indicele Hang Seng din Hong Kong conducând câștigurile regionale. Acesta a fost tranzacționat în creştere cu 2,5%, în timp ce Nikkei 225 al Japoniei a urcat cu aproximativ 2%, iar Kospi din Coreea de Sud a crescut cu 1,5%.
Cele două mari economii ale lumii și-au impus reciproc tarife record într-o confruntare care a zguduit piețele globale, a perturbat lanțurile de aprovizionare și a alimentat temeri de recesiune.
Până acum, China a adoptat o atitudine sfidătoare și a refuzat să cedeze. A ripostat majorând tarifele pentru bunurile americane până la 125%, adăugând mai multe companii americane pe listele sale de control al exporturilor și pe lista entităților nesigure, precum și restricționând exportul de minerale critice folosite de la iPhone-uri până la sisteme de rachete.
De asemenea, Beijingul a impus restricții asupra unor industrii-cheie din SUA, limitând numărul de filme de la Hollywood difuzate în China și returnând cel puțin două avioane Boeing care urmau să fie folosite de companii aeriene chineze.
„Foarte prietenoși”
În ciuda tensiunilor, Trump a susținut în repetate rânduri că are o „relație foarte bună” cu Xi Jinping, în timp ce așteaptă ca liderul chinez să ia inițiativa – și le-a spus colaboratorilor săi că SUA nu vor face primul pas.
În loc să-l contacteze pe Trump pentru negocieri, Xi a lansat o ofensivă diplomatică cu alți parteneri comerciali pentru a contracara eforturile SUA de a izola economic China prin războiul tarifar.
Trump și-a reiterat, marți, speranța că Xi va veni la masa negocierilor – și a promis că „va fi foarte prietenos”.
Întrebat dacă SUA vor aborda o tactică dură față de China sau Xi pentru a obține un acord sau dacă oficialii vor aduce în discuție pandemia de Covid-19, Trump a răspuns prompt: „Nu.”
„Nu, nu, vom fi foarte prietenoși. Ei vor fi foarte prietenoși și vom vedea ce se întâmplă. Dar în cele din urmă, ei trebuie să facă o înțelegere, pentru că altfel nu vor mai putea face afaceri în Statele Unite – iar noi vrem ca ei să fie implicați”, a adăugat președintele.
„Cred că vom trăi împreună foarte fericiți și, ideal, vom colabora, așa că sunt convins că totul va ieși foarte bine”, a mai spus Trump.
Deschiși negocierilor
Din partea sa, China a lăsat ușa deschisă pentru negocieri, dar a insistat că acestea trebuie să se desfășoare pe picior de egalitate.
O persoană familiarizată cu poziția guvernului chinez a declarat săptămâna trecută pentru CNN că Beijingul este deschis negocierilor comerciale cu SUA, dar acestea trebuie să se bazeze pe „respect”, precum și pe o mai mare „consistență și reciprocitate” din partea administrației Trump.
Înainte ca Trump să anunțe tarifele numite „Ziua Eliberării” pe 2 aprilie, China desemnase deja o persoană de contact pentru discuții cu SUA, a spus sursa, adăugând că Beijingul nu era sigur cine este interlocutorul potrivit pe partea americană. Trump ar putea dori să fie propriul său negociator, dar acest lucru nu este compatibil cu modul în care funcționează China, a precizat sursa.
Referindu-se la opiniile dure sau chiar ostile la adresa Chinei exprimate de membri ai Cabinetului Trump, persoana a mai spus că lipsa unei dezavuări din partea lui Trump a sugerat că acesta le aprobă, în ciuda declarațiilor sale publice despre respectul și simpatia față de Xi.
La începutul acestei luni, Beijingul l-a criticat dur pe vicepreședintele SUA, JD Vance, pentru comentariile sale despre „țăranii chinezi” într-un interviu care a stârnit indignare și ironii pe internetul chinez.