Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, ministrul de Externe, Andrii Sîbiga, și ministrul Apărării, Rustem Umerov, au ajuns miercuri, la Paris, pentru o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.
Vizita include și discuții cu oficiali americani aflați în prezent în Franța.
„În cadrul vizitei sunt planificate o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai țărilor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea — inclusiv Franța, Germania și Regatul Unit”, a anunțat Iermak, pe platforma X (fosta Twitter).
Coaliția respectivă, inițiată de Marea Britanie și Franța în luna martie, reunește aproximativ 30 de state și are ca scop oferirea de garanții de securitate Ucrainei, în eventualitatea unui acord de încetare a focului.
Potrivit informațiilor disponibile, șase dintre aceste state și-au exprimat disponibilitatea de a trimite trupe pe teren pentru a monitoriza respectarea armistițiului.
Întâlniri cu oficiali americani pe fondul tensiunilor privind strategia SUA
Iermak a confirmat că sunt programate și întâlniri cu „reprezentanți ai Statelor Unite, aflați în prezent în Franța”.
Printre aceștia se numără secretarul de Stat Marco Rubio și emisarul special Steve Witkoff, sosiți la Paris pentru a avansa obiectivul președintelui Donald Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat.
Marco Rubio şi Steve Witkoff urmează să se întâlnească joi cu președintele francez, Emmanuel Macron, și ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot.
Această vizită are loc într-un moment de tensiuni în relațiile dintre Europa și Statele Unite, afectate de întoarcerea la Casa Albă a președintelui Donald Trump.
Pe fondul eforturilor Kievului de a obține angajamente de securitate mai ferme din partea Washingtonului, administrația Trump a adoptat o strategie rezervată: a exclus trimiterea de trupe americane într-o eventuală „forță de reasigurare” în Ucraina. În schimb, Londra încearcă să-l convingă pe Trump să ofere măcar sprijin în materie de informații sau putere aeriană — fără succes, până acum.
O pauză în sprijinul militar american și o strategie contestată
Între timp, deși de la Casa Albă au fost lansate amenințări cu sancțiuni și tarife suplimentare împotriva Rusiei, acestea nu s-au concretizat.
Strategia lui Trump, percepută de critici ca fiind favorabilă Rusiei, vizează obținerea unui acord de încetare a focului.
Totuși, demersurile au intrat în impas, în contextul în care Rusia refuză o încetare completă a focului pe o perioadă de 30 de zile și continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, încălcând parțial armistițiul propus.
Situația a dus la tensiuni și în interiorul echipei prezidențiale americane. În timp ce Marco Rubio pledează pentru o linie mai dură față de Kremlin, Steve Witkoff continuă să susțină calea negocierilor directe cu Vladimir Putin.
Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin de trei ori de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă în ianuarie. Ultima sa vizită în Rusia a avut loc la începutul lunii aprilie.