Vaccinul împotriva zonei zoster ar putea reduce riscul de demență. La femei efectul e mai puternic

Vaccinul împotriva zonei zoster ar putea reduce riscul de demență. La femei efectul e mai puternic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaccinarea împotriva zonei zoster ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a demenței, arată un nou studiu realizat în Țara Galilor.

Cercetătorii au analizat datele medicale a peste 280.000 de adulți în vârstă și au descoperit că persoanele care au primit vaccinul Zostavax au avut un risc cu 20% mai mic de a fi diagnosticate cu demență în următorii șapte ani, comparativ cu cele nevaccinate, arată The Guardian.

Totul a pornit de la o schimbare în politica de sănătate publică din Țara Galilor, care, începând cu 1 septembrie 2013, a oferit vaccinul Zostavax doar persoanelor născute după 2 septembrie 1933.

S-a creat astfel un ”experiment natural”, în care două grupuri de vârstnici, separate doar de câteva săptămâni de naștere, au avut sau nu acces la vaccin.

”Pentru prima dată putem afirma, cu mai multă încredere, că vaccinul împotriva zonei zoster are un efect cauzal în reducerea riscului de demență. Dacă se confirmă, este o descoperire cu o importanță uriașă”, a declarat Pascal Geldsetzer, cercetător la Universitatea Stanford.

Virusul varicelo-zosterian, responsabil de varicelă în copilărie, rămâne latent în organism și se poate reactiva sub formă de zona zoster la vârste înaintate, mai ales atunci când sistemul imunitar este slăbit. Se crede că vaccinarea ar putea preveni reactivarea virusului și inflamația în sistemul nervos, reducând astfel riscul de afectare cerebrală.

O altă teorie susține că vaccinul are efecte mai largi asupra sistemului imunitar, iar acestea par a fi mai pronunțate în rândul femeilor.

Studiul, publicat în Nature, nu este primul care arată că un astfel de vaccin poate preveni instalarea demenței. Când Zostavax a intrat pe piață în SUA, mai multe studii au arătat rate mai mici de demență în rândul celor care fuseseră vaccinați. Iar anul trecut, oamenii de știință de la Oxford au observat un efect protector și mai puternic în rândul celor care fuseseră vaccinați cu Shingrix, o versiune mai nouă a vaccinului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇