Aspartamul și riscul cardiac. Ce a arătat cel mai recent studiu

Aspartamul și riscul cardiac. Ce a arătat cel mai recent studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu realizat recent pe șoareci a arătat că aspartamul, un înlocuitor comun al zahărului, de 200 de ori mai dulce, creşte nivelul de insulină, contribuind astfel la ateroscleroză – acumularea de placă grasă în artere.

În timp, acest proces poate conduce la o inflamație crescută și la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, scrie Medical News Today.

Pentru acest studiu, cercetătorii au hrănit șoarecii cu doze zilnice ce conţineau 0,15% aspartam, timp de 12 săptămâni – o cantitate echivalentă cu un consum de aproximativ trei doze de suc dietetic pe zi pentru oameni.

Comparativ cu șoarecii care nu aveau în dietă îndulcitori, ci zahăr, șoarecii hrăniţi cu aspartam au dezvoltat plăci de mai mari dimensiuni în artere şi au prezentat niveluri mai ridicate de inflamație, ambele caracteristici ale unei sănătăți cardiovasculare compromise, se arată într-un raport publicat de jurnalul Cell Metabolism.

Pe parcursul studiului, nivelul insulinei a fost monitorizat, la fel și vasele de sânge, la 4, 8 sau 12 săptămâni. În ceea ce privește nivelul insulinei, s-a observat o creştere bruscă la 30 de minute după ce aspartamul intra în sistem. Numai că, în cazul șoarecilor care consumau îndulcitor, nivelul insulinei era mereu ridicat, mult mai mare decât la restul șoarecilor.

Cercetătorii au demonstrat că nivelurile ridicate de insulină din sângele şoarecilor hrăniți cu aspartam stimulează creșterea plăcilor în artere, de aici toate efectele secundare în cascadă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇