În 2024, Armata României a ajuns la un personal militar total de 66.618 de oameni, înregistrând o creștere modestă de vreo 200 de persoane față de 2020.
În contrast, armata Poloniei, cu care România este adesea comparată pe flancul estic al NATO, a crescut cu 100.000 de soldați, ajungând la 216.081 de militari.
- Polonia pune la punct cea mai puternică armată din Europa: Se naște o nouă putere militară?
- Rețeta Poloniei pentru a atrage voluntari în armată are un succes nesperat. Banii nu sunt totul
Această diferență semnificativă reflectă o preocupare redusă a guvernanților români față de consolidarea forțelor armate, chiar și în contextul invaziei din februarie 2022.
În plus, cheltuielile militare ca pondere din PIB-ul României au scăzut timp de trei ani consecutiv, înainte de a înregistra o creștere substanțială în 2024. Pe de altă parte, Polonia a investit masiv în întărirea armatei sale în ultimii ani, depășind state precum Franța, Germania sau Marea Britanie, care sunt mai mari și au economii mai dezvoltate.
- Șeful NATO: Europa și Canada și-au mărit cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
- Șeful NATO, mesaj tăios pentru UE: Dacă nu cheltuiți mai mult pe apărare, treceți la cursuri de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă!
Un alt indicator important, cheltuielile pentru achiziții de armament, a suferit o schimbare semnificativă în 2024. În 2023, România făcea parte dintr-un grup de state NATO care alocau aproximativ 60% din totalul cheltuielilor de apărare pentru personalul militar. În 2024, acest procent a scăzut considerabil la 43%, după ce cheltuielile pentru achiziții de armament au crescut mult mai mult decât cele pentru personal, conform celor mai recente date analizate de Profit.ro.
În ceea ce privește cheltuielile totale pentru apărare, Ministerul Apărării din România a raportat pentru 2024 un buget de 34,82 miliarde lei, reprezentând 1,97% din PIB. De asemenea, pentru 2025, autoritățile române au planificat alocarea a 36,88 miliarde lei, echivalentul a 1,93% din PIB.
Să nu uită că preşedintele american Donald Trump cere țărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare şi şeful Pentagonului a anunţat că Statele Unite nu mai pot acorda prioritate pentru securitatea Europei.
- Își iau americanii trupele din România? Un expert arată cât de probabilă este această opțiune
- Agitație la Pentagon, unde șeful taie drastic din bugetul Apărării, dar nu se atinge de ambițiile lui Trump. Se anunță concedieri
- Șeful cancelariei prezidențiale face afirmații foarte grave despre Rusia, care ar fi cerut la Riad o nouă Ialta și plecarea americanilor din România (Video) Apoi, se sucește la „televiziunea poporului”