Ce efect au ouăle asupra sănătății cardiovasculare și cum afectează longevitatea. Ce spune cel mai recent studiu

Ce efect au ouăle asupra sănătății cardiovasculare și cum afectează longevitatea. Ce spune cel mai recent studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ani la rândul ni s-a spus să mâncăm ouă cu moderație, pentru că cresc nivelul colesterolului și ar putea afecta sănătatea inimii. Un studiu recent arată însă că, în realitate, ouăle chiar sunt indicate pentru sănătatea inimii. În plus, chiar prelungesc speranța de viață.

În cadrul cercetării, au fost evaluate obiceiurile a 8.000 de vârstnici, printr-un chestionar detaliat legat de frecvența consumului de ouă: rareori sau niciodată (1 – 2 ori pe lună); săptămânal (1 – 6 ori pe săptămână); zilnic (o dată sau de mai multe ori pe zi).

Autorii studiului au stabilit că persoanele care consumau ouă săptămânal aveau un risc cu 29% mai mic de deces cauzat de boli de inimă și un risc general de deces cu 17% mai scăzut, în comparație cu cei care consumau rar ouă.

În cadrul studiului nu a contat tipul de ouă (de găină, prepeliță etc.), modul de preparare sau cantitatea exactă consumată. A fost analizată doar asocierea dintre consumul de ouă şi riscul de deces, fără a stabili o relație de cauzalitate directă. Participanții erau, în mare parte, persoane sănătoase, scrie Medical Xpress.

Principala preocupare legată de ouă a fost mereu conţinutul lor de colesterol: un gălbenus conține aproximativ 275 mg de colesterol, aproape de limita zilnică recomandată.

Însă cercetările recente arată că organismul nu absoarbe colesterolul alimentar în mod eficient, iar efectul său asupra colesterolului din sânge este minim.

În schimb, grăsimile saturate şi trans au un impact mai mare asupra nivelului de colesterol şi asupra riscului cardiovascular.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇