Cât se fierb ouăle pentru a nu crăpa? Sfaturi utile pentru evitarea greșelilor frecvente

Cât se fierb ouăle pentru a nu crăpa? Sfaturi utile pentru evitarea greșelilor frecvente
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oul este un produs alimentar cu valoare nutritivă remarcabilă, oferind organismului o serie semnificativă de beneficii. Oul asigură sațietate, conține vitamine, minerale și proteine care susțin colesterolul bun (HDL) și diminuează riscurile unui atac cerebral. Cum se consumă ouăle pentru a obține toate beneficiile nutritive? Cât se țin ouăle la fiert pentru cei care preferă gălbenușul mai tare, mediu sau un pic mai moale? Cum se aleg și cum se fierb ouăle care urmează să înfrumusețeze masa de Paște?

1. Cât se fierb ouăle – trucuri și sfaturi de la gospodine pentru pregătirea ouălor

Oul este prezent pe lista celor mai indicate alimente, atât pentru copii, cât și pentru persoanele în vârstă. Oul conține seleniu, fosfor, vitamina B5, vitamina B12, folat și vitamina A, E, K, D, precum și cupru, mangan și zinc. Studiile arată că persoanele care introduc zilnic oul în meniul pentru micul dejun sunt cu peste 30% mai puțin predispuși la riscurile asociate diabetului.Timpul cât se fierb ouăle este un aspect esențial care influențează conservarea substanțelor nutritive din ou, deci nu e doar o simplă chestiune de gust față de textura gălbenușului. 

Timpul de fierbere poate să varieze între 4 și 12 minute. Deși poate să pară o treabă simplă și la îndemâna oricui, bucătarii respectă o suită de etape privind procesului de fierbere a unui ou. Toate acestea scurtează durata de decojire a alimentului și îl pregătesc pentru consum. Iată care sunt etapele de care trebuie să se țină cont: 

ADVERTISING
  • Umple un vas cu apă rece, apoi așează ouăle astfel încât să fie acoperite de lichid; 
  • Este important ca ouăle să aibă între ele minim 1-2 cm distanță și să nu stea înghesuite. Cel mai bine este să le așezi într-un singur strat;  
  • Odată ce apa începe să fiarbă, acoperă vasul cu un capac și lasă-l așa cât timp se fierb ouăle. În funcție de textura pe care vrei să o aibă gălbenușul la final, setează timpul de fierbere între 4 și 12 minute; 
  • Cât timp se fierbe un ou (sau mai multe)umple un castron cu apă rece; 
  • După ce timpul de fierbere a ajuns la final, scoate ouăle fie cu lingura, un polonic, fie alte ustensile de bucătărie și așează-le în castronul cu apă rece pentru 10 minute; 
  • La final, elimină coaja și apoi clătește ouăle cu apă rece pentru a le consuma în mod corespunzător, fără particule sau reziduuri de coajă. 

Care sunt semnele care indică nivelul la care a fiert un ou? De exemplu, în cazul ouălor fierte moi timp de 3-4 minute, gălbenușul se prezintă sub forma unui fluid gros, albușul este solid cu mici porțiuni cleioase, ușor de pătruns cu furculița. 

După expirarea celor aproximativ 10-12 minute, adică timpul cât fierbe un ou cu consistență medie, acesta va avea gălbenușul și albușul ferme, dar ușor umede. În cazul ouălor pregătite să fie tari, albușul este ferm, gălbenușul este dens și fără urme de umiditate. 

Pont! Ce ustensile trebuie să utilizezi în cadrul procesului de pregătire, fierbere și extragere a ouălor din recipientul pentru fierbere? În funcție de numărul ouălor, alege un recipient cu capac și suficient de încăpător, astfel încât să poată sta răsfirate. Cât fierb ouăle pregătește un clește de bucătărie sau o lingură cu fantă pe care le vei folosi la scoaterea lor din apă și așezarea în castronul cu apă rece. 

ADVERTISING

2. Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi, medii sau tari?

Cât timp se fierb ouăle pentru cei care preferă textura tare sau mai fluidă? Dacă te numeri printre adepții ouălor moi, al căror gălbenuș prezintă o nuanță mai închisă de galben, atunci păstrează-le pe foc cel mult 6 minute. 

Cât timp se fierb ouăle pentru cei care iubesc gălbenușurile cu textură densă? 

Aceasta este o întrebare frecventă la care maeștrii bucătari oferă un răspuns simplu: între 10-12 minute. 

Cum fierbi un ou pentru a fi nici prea moale, dar nici prea tare?

Să fierbi un ou poate fi deveni o problemă mult mai complexă decât ai fi crezut la prima vedere, mai ales dacă printre membrii familiei tale există persoane care preferă gălbenușurile nici prea tari, dar nici prea fluide. Etapele care îți arată punctual cum se fierb ouăle se aplică și în cazul ouălor cu textură medie. 

Prin urmare, dacă vrei să savurezi la micul dejun un ou nici prea moale, nici prea tare, atunci urmează pașii anteriori, dar cu o singură mențiune: timpul de fierbere a oului să nu fie nici mai mic și nici mai mare de 8 minute. 

În cât timp se fierb ouăle de rață, gâscă sau de prepeliță?

Dacă ai în plan să gătești ouă de rață sau de prepeliță, află că, procedura este aceeași ca și în cazul celor de găină. Află în cât timp se fierbe fiecare ou în parte. 

Ouăle de rață fierte timp de 6-7 minute asigură un gălbenuș moale. Cât timp se fierbe un ou de rață pentru un rezultat consistent? Dacă ai în plan să consumi ouă feliate în salate sau pe pâine, atunci timpul de fierbere a oului trebuie să atingă aproximativ 9 minute.

ADVERTISING

Cum și cât timp se fierb ouăle de prepeliță se diferențiază puțin față de celelalte categorii. Atunci când scoți ouăle de prepeliță de la frigider, lasă-le prima dată la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute. Fiind foarte fragile există riscuri enorme să se spargă în timpul fierberii.  

Adaugi ouăle de prepeliță în apă și la lași pentru 2 minute, dacă le preferi moi, respectiv 4 minute dacă vrei ca gălbenușul să aibă o consistență ridicată. 

Cât se fierb ouăle de gâscă, având în vedere că au coaja mai puternică față de restul categoriilor? Timpul de fierbere al ouălor de gâscă va fi mai mare. Lasă produsul la fiert pentru aproximativ 10 minute, cât se fierbe un ou moale. Dacă ai alte preferințe, atunci lasă oul la fiert pentru 13 minute, cât se fierbe un ou tare. 

3. Cum se fierb ouăle  – greșeli frecvente care distrug aspectul oului

După ce ai descoperit cât se lasă ouăle la fiert și cum să le fierbi corect astfel încât să obții textura dorită, descoperă că, nici măcar un astfel de proces facil nu este scutit de greșeli. Există o serie de erori pe care oamenii le fac frecvent în bucătărie, fie din grabă, lipsă de informare, fie din cauza faptului că li se pare o treabă simplă care nu necesită atâta grijă. De exemplu, timpul de fierbere a ouălor fie prea mare, fie mai mic decât este specificat poate compromite nivelul de consistență al gălbenușului. La această eroare comună se mai adaugă și altele, precum: 

  • Utilizezi ouă care sunt deja sparte, deci ar putea fi și învechite; 

Notă! După ce ai scos oul din frigider lasă-l câteva minute la temperatura camerei și nu-l arunca imediat în oala cu apă. Temperatura rece a oului și căldura apei măresc șansele ca oul să se spargă. 

  • Nu cureți suprafața oului. Ca să descoperi cum se fierbe un ou nu este suficient să cunoști doar timpii de fierbere, ci și procesul de igienizare. Înainte să le pregătești, curăță ouăle cu detergent de vase într-un vas cu apă. Freacă suprafața cu mișcări ușoare folosind buretele de vase, iar apoi clătește bine pentru a elimina orice pată de detergent; 
  • Vasul de fierbere nu este suficient de adânc, ceea ce ar putea dăuna gălbenușului, deși deja cunoști restul pașilor, precum și cât se fierbe un ou pentru a fi mai dur sau mai moale; 
  • Nu ai pus apă suficient cât să acopere ouăle cu 1-2 degete; 
  • Pui ouăle la fiert de îndată ce le-ai scos de la frigider. Lasă-le la temperatura camerei minim 10-15 minute înainte să le pui la fiert. Altfel, se poate crăpa sau sparge; 
  • Lași ouăle să ,,fiarbă’’ în apă clocotită. 

4. Timpul pentru fierberea ouălor de Paște înainte de a le vopsi

Timpul de fierbere a ouălor, precum și procesul de pregătire prealabilă a acestora este important inclusiv atunci când urmează să le vopsești de Paște. De sărbători sunt pregătite de regulă mai multe ouă deodată, deci fierberea ouălor de Paște necesită mai multă atenție pentru a menține coaja intactă. 

Ouăle se decojesc mai greu după ce au fost vopsite. Experții sunt de părere că ar fi indicat să achiziționezi ouăle cu 5-6 zile înainte de ziua dedicată vopsirii. Ca să le decojești mai ușor aplică trucul clasic și anume: după fierbere, așează ouăle într-un vas cu apă rece sau cuburi de gheață pentru a opri procesul de fierbere. În acest fel, îți va fi mai simplu să elimini coaja. De foarte mare ajutor îți va fi și utilizarea bicarbonatului de sodiu în apă. Ingredientul modifică rezistența membranei din interiorul cojii, iar acest proces face ca pojghița de pe ou să fie îndepărtată mai rapid. 

Când așezi oala cu ouă pe foc, nu uita să adaugi ingredientul minune care protejează de spargere: sarea. Dacă se sparge oul în timpul fierberii, sarea din apă întărește albușul și oprește crăparea cojii. 

Câte minute se fierbe un ou de Paște este tot la fel de important precum alegerea categoriilor potrivite de ouă pentru a fi decorate. 

Nu toate ouăle sunt destinate pentru vopsit. Potrivit specialiștilor cele mai indicate sunt următoarele categorii de ouă: 

  • 0 - ouă ecologice, provenite de la găini de curte, hrănite cu cereale bio; 
  • 1 - ouă provenite de la găini hrănite cu cereale normale și care au crescut cu acces la aer liber; 

Aceste categorii au o coajă mai puternică și blochează pătrunderea vopselelor în interior. Astfel, îți asiguri beneficiile oferite de ouă, fără riscul că, odată cu vitaminele să incluzi în corp și chimicalele din vopsea. 

După ce ai aflat care sunt trucurile care te ajută să alegi ouăle ideale pentru masa de sărbători, tot ce îți mai rămâne de făcut este să descoperi cum se fierb ouăle de Paște. Înainte de a sublinia câte minute se fierb ouăle de Paște, va trebui să cunoști câteva reguli clasice, dar care au asigurat rezultatele scontate de-a lungul anilor. 

Este esențial să știi cât timp se fierb ouăle pentru vopsit, astfel încât să rămână întregi și gata de vopsit și pictat ca la carte. 

  • Chiar dacă cumperi deodată o cantitate de 10-12 ouă sau mai mult, asigură-te că au dimensiuni aproximativ egale; 
  • Așează ouăle într-un singur strat pe fundul vasului; 
  • Umple vasul cu apă care să depășească ouăle cu 1-2 cm; 
  • Pune oala pe foc mic spre mediu; 

Important! Nu fierbe mai întâi apa, ca mai apoi să adaugi ouăle. Din cauza șocului termic, te poți alege cu ouă crăpate. 

  • Când apa începe să fiarbă, poți reduce flacăra și să lași să fiarbă fiecare ou aproximativ 4-12 minute, în funcție de rezultatul dorit; 
  • Cât se fierb ouăle pentru înroșit poți adăuga o lingură de sare sau de oțet în apa. Coaja devine mai rezistentă, iar vopseaua se va fixa mai bine pentru un rezultat încântător. 

Pont! Dacă pictezi suprafața unui ou cald, atunci se reduc timpii de uscare a vopselei. Pentru un aspect festiv la final, vopseaua din magazine poate fi amestecată cu oțetul într-un vas separat. Ouăle vor fi introduse rând pe rând și lăsate pentru 1 minut să se fixeze vopseaua. După expirarea timpului, ouăle se așează pe un material absorbant și apoi vor fi unse cu ulei pentru a căpăta acel luciu estetic.

Nu-i așa că se află la îndemâna oricui să se bucure de un mic dejun rapid, simplu și cu aport nutritiv substanțial în maxim 10 minute? Acum că știi cum să fierbi un ou în mod corect pentru a nu crăpa sau cât trebuie să fiarbă un ou pentru a fi gata de consum, cel mai important este să eviți greșelile, să utilizezi ustensilele potrivite și să ai răbdare. Nu scurta timpul de fierbere și nu sări peste etape, deoarece toate acestea legate asigură un rezultat pe măsura așteptărilor. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇