Cum scriem corect: Încondeierea ouălor sau încondeierea ouălelor?

Cum scriem corect: Încondeierea ouălor sau încondeierea ouălelor?

Se apropie Paștele, sărbătoarea care aduce, pe lângă bucuria de a ne reuni familia în jurul mesei, o greșeală gramaticală pe care mulți români nu reușesc să o evite – utilizarea formei eronate „ouălelor”, în locul formei corecte de genitiv-dativ „ouălor”.

Vestea bună este că explicarea structurii corecte durează mai puțin decât colorarea OUĂLOR, iar roșul va rămâne doar pe coaja OUĂLOR proaspăt vopsite, nu și pe „lucrarea de control” de la lecția de gramatică de astăzi. 

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Pe scurt, forma de genitiv-dativ plural se realizează de la forma de nominativ-acuzativ plural, cu adăugarea articolului hotărât de G-D „lor”: („ouă”, „case” , „fete”) + „-lor”:

  • ou – ouă – ouălor
  • casă – case – caselor
  • fată – fete – fetelor

Acestea fiind spuse, în numele echipei Școlii de Gramatică, vă urez „Paște fericit!” și vă reamintesc că o pastilă de gramatică pe zi, asociată unui regim de citit sănătos influențează puternic gradul de educație al unei societăți.


Articol scris de Corina Popa, fondatoarea proiectului Școala de Gramatică.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!