„O mizerie de nedescris” în bucătărie și alimente neconforme au găsit inspectorii ANPC, sâmbătă, la restaurantul din Reghin de unde 29 de clienţi au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară.
Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a spus că spațiile alimentare erau într-o „situaţie de nedescris”, în ce privește depozitarea şi temperaturile la care erau păstrate alimentele.
„S-au găsit alimente neconforme, atât în mâncarea servită consumatorilor, cât şi în spaţiile de depozitare, o mizerie de nedescris în bucătărie, în spaţiile de pregătire a preparatelor care urmau să iasă în consumul public”, a declarat şeful ANPC
Mai exact, inspectorii ANPC au găsit produse expirate încă din 2022 și pastile dezinfectante expirate din 2018, mobilier deteriorat în bucătărie, unele echipamente având rugină. De asemenea, comisarii au constatat că depozitarea alimentelor se face în răcitoare nespecifice.
„Aceste descoperiri evidențiază lipsa totală a măsurilor de igienă și siguranță alimentară, ceea ce a dus la declanșarea acestui incident major de sănătate publică”, a scris pe Facebook Cristian Popescu Piedone.
În urma acţiunii de control, s-a procedat la sigilarea spaţiilor de depozitare şi la oprirea temporară a prestării de servicii de alimentaţie publică. De asemenea, au fost retrase și sigilate 45,75 kilograme de preparate. În prima fază, au fost aplicate și amenzi de 25.000 de lei.
UPDATE 1: Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin. În cadrul verificărilor, au fost prelevate mostre din alimentele servite, acestea fiind trimise pentru analize de laborator, pentru a determina o eventuală contaminare. Personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a se stabili dacă vreunul dintre angajaţi a fost purtător de bacterii patogene. Rezultatele analizelor de laborator şi concluziile anchetei urmează să fie comunicate public în zilele următoare.
UPDATE 2: Dintre cei care au ajuns, sâmbătă seara, la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Reghin cu simptome de toxiinfecție alimentară, una a mai rămas internată, au precizat surse medicale pentru Agerpres. Toate cele 30 de persoane au fost investigate medical, iar persoana care a rămas internată este în stare bună.
Autorităţile din judeţul Mureş au activat, sâmbătă seară, planul roşu de intervenţie, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău, acuzând grețuri și vărsături, într-un restaurant din Reghin.
În local avea loc Balul Însuraților de la Reghin, unde se aflau circa 350 de persoane. 37 dintre acestea au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare, iar 29 au ajuns la spital.
![Balul-Insuratilor](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/Balul-Insuratilor.jpg)
La faţa locului au fost trimise 11 ambulanțe și a fost deschis un punct medical.
Evenimentul de la care zeci de oameni au ajuns la spital, după ce li s-a făcut, rău, este Balul Însuraţilor, eveniment găzduit de omul de afaceri şi politicianul Vasile Ghiorghe Gliga şi de familia acestuia.
De altfel, balul, aflat la cea de-a XVI-a ediție, avea loc într-o sală care poartă numele politicianului.
Vasile Ghiorghe Gliga a fost senator şi deputat din partea PSD. Fiica omului de afaceri, Dumitriţa Gliga, este deputat în actuala legislatură din partea PSD.