Un corp ceresc de dimensiuni uriașe, care a străbătut sistemul nostru solar în urmă cu circa patru miliarde de ani, ar fi putut modifica permanent orbita a nu mai puțin de patru planete, susține un grup de cercetători de la universitățile din Toronto și Arizona.
Potrivit oamenilor de știință, obiectul ar fi avut de opt ori masa lui Jupiter și ar fi deviat orbitele a nu mai puțin de patru planete: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, scrie Live Science.
Orbitele deviate ale celor patru planete au constituit subiectul unor aprige controverse în lumea științifică de decenii bune, iar acum oamenii de știință cred că au descoperit cum au ajuns așa.
Cercetătorii au realizat nu mai puțin de 50.000 de simulări computerizate, plecând de la ideea unui vizitator interstelar din perioada de început a sistemului nostru solar.
Ei au luat în calcul diferiți parametri care au avut în vedere masa, viteza sau distanța față de Soare la care s-ar fi apropiat presupusul corp sau corpuri cerești.
Aceasta s-a dovedit a fi cea mai plauzibilă ipoteză: vizita unui corp ceresc. Modelele computerizate au arătat că acesta ar fi putut putea altera orbita planetelor gazoase astfel încât să semene cu poziția lor de acum.
Cel mai realist scenariu e că obiectul ceresc ar fi străbătut sistemul nostru solar la circa 1,69 de unități astronomice (1 UA = distanța dintre Terra și Soare) față de Soare.
Într-un astfel de scenariu, obiectul interstelar s-a apropiat foarte mult de orbita planetei Marte (aflată la circa 1,5 US față de Soare), iar simulările au arătat că prezența sa ar fi fost suficientă pentru a imprima traiectoria actuală a planetelor gazoase.
Cercetătorii nu pot spune cu exactitate care era natura unui astfel de corp ceresc, dar se bănuiește că ar fi fost o pitică cenușie rătăcitoare.