"Flota fantomă" a Rusiei în derivă în Marea Baltică

"Flota fantomă" a Rusiei în derivă în Marea Baltică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Eventin”, încărcată cu aproape 100.000 de tone de petrol, plutește în derivă în largul coastei de nord a Germaniei. Nava ar fi unul dintre petrolierele „dărăpănate” ale Moscovei, folosite pentru a eluda sancțiunile.

Conform Comandamentului central pentru situații de urgență maritime (CCME), petrolierul rusesc și-ar fi pierdut direcția vineri seara. Germania a trimis trei remorchere și o echipă de specialiști pentru a securiza nava.

"Experții în remorcare de urgență vor trebui să se asigure că încărcătura petrolierului cu lungimea de 274 de metri este în siguranță și poate fi transportată și distribuită între remorchere, în condiții optime", a declarat un purtător de cuvânt al CCME, pentru DPA.  

ADVERTISING

Condițiile meteorologice - vânt puternic de 5 până la 6 pe scara Beaufort și valuri de până la 2,5 metri - vor rămâne neschimbate în următoarele ore.

Potrivit comandamentului pentru situații de urgență, deocamdată nu s-au înregistrat deversări de petrol în apele Mării Baltice.

ADVERTISING

Flota clandestină a Moscovei

Rusia obișnuiește să folosească nave, în multe cazuri neasigurate, pentru a-și vinde petrolul, pentru a ocoli sancțiunile Occidentului, impuse după invazia pe scară largă în Ucraina.

Potrivit CCME, nava "Eventin", sub pavilion panamez, transportă 99.000 de tone de petrol și se îndrepta din portul rusesc Ust-Luga spre portul egiptean Port Said.

Un remorcher de urgență a interceptat nava aflată în derivă, ale cărei motoare au cedat, la mai puțin de 14 kilometri de insula germană Rügen. Inițial, potrivit CCME, remorcherul Bremen Fighter ar fi trebuit să mute Eventin într-un port. Ulterior, un purtător de cuvânt al autorității navale germane a declarat pentru agenția DPA că se încearcă îndepărtarea de coastă a petrolierului.

ADVERTISING

Între timp, petrolierul a fost tras de trei remorchere, 25 de kilometri spre est. Nu a fost necesară evacuarea celor 24 membri ai echipajului. 

Securitatea europeană "în pericol"

Ministrul federal de Externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că "pune în pericol” securitatea europeană "nu numai prin războiul său împotriva Ucrainei (...), ci şi prin petrolierele sale dărăpănate”.

De la începutul războiului în Ucraina, numărul petrolierelor cu proprietate opacă sau neasigurate a crescut, permiţând Rusiei să-și înființeze o flotă clandestină pentru a-şi exporta petrolul. 

Potrivit Greenpeace, pentru că transportă petrol "deosebit de periculos” şi pentru "defecţiunile sale tehnice”, petrolierul Eventin era deja inclus pe lista celor 192 de "cele mai periculoase petroliere”, alcătuită de organizația ecologistă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇