Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat că investighează un petrolier care a părăsit un port rusesc pentru „sabotaj” asupra unui cablu electric submarin care transporta electricitate de pe teritoriul său către Estonia.
În ziua de Crăciun, cablul submarin Estlink 2 a fost deconectat de la reţea, la puţin peste o lună după ce două cabluri de telecomunicaţii au fost secţionate în apele teritoriale suedeze din Marea Baltică, relatează AFP.
"Felicităm autorităţile finlandeze pentru acţiunea lor rapidă şi pentru reţinerea navei suspecte", au transmis Comisia Europeană şi şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, adăugând că UE "lucrează" cu Finlanda la "ancheta în curs".
"Condamnăm cu fermitate orice distrugere deliberată a infrastructurii critice a Europei. Nava suspectă face parte din flota fantomă a Rusiei, care ameninţă securitatea şi mediul, finanţând în acelaşi timp bugetul de război al Rusiei. Vom propune măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, pentru a viza această flotă", au adăugat sursele citate într-o declaraţie comună.
"Flota fantomă" se referă la navele care transportă ţiţei şi produse petroliere ruseşti sub embargo.
Multe incidente similare au avut loc în Marea Baltică de la invazia rusă a Ucrainei în 2022.
Uniunea Europeană a indicat că, drept răspuns la acest lucru, consolidează măsurile de "protejare a cablurilor submarine, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, implementarea de noi tehnologii de detectare şi capacităţi de reparare subacvatică şi cooperarea la nivel internaţional".
Ţările UE au convenit la începutul acestei luni să includă pe lista neagră încă aproximativ 50 de petroliere din "flota fantomă" a Rusiei, care este folosită pentru a eluda sancţiunile occidentale privind războiul din Ucraina.