Într-o ieşire neobişnuită pentru actualul climat al Rusiei, nişte oameni de știință au avut curajul să critice modul cum se face curățarea după scurgerea de petrol din Marea Neagră.
Critica publică la adresa autorităților este foarte rară în Rusia, precizează The Guardian.
Acum însă experții critică lipsa echipamentului necesar pentru curățarea celor aproximativ 4.300 de tone de păcură scurse, după ce două petroliere au fost avariate grav de furtună în strâmtoarea Kerci.
Oamenii de știință ruși au contestat efortul de curățare a petrolului care a ajuns la țărm, spunând că se foloseşte un echipament inadecvat.
Pe 15 decembrie, două petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul scufundându-se, iar celălalt eșuând.
Strâmtoarea separă sudul Rusiei de peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Navele transportau 9.200 de tone de păcură, din care aproximativ 40% s-ar fi vărsat în mare, potrivit autorităților ruse. Președintele Vladimir Putin a numit incidentul un „dezastru ecologic”.
Mii de voluntari au fost mobilizați pentru a îndepărta nisipul îmbibat de păcură de pe plajele din apropiere. Dar oamenii de știință spun că voluntarii nu au echipamentul necesar.
„Acolo nu sunt buldozere, nici camioane. Practic, nu există mașini grele”, a declarat Viktor Danilov-Danilyan la o conferință de presă.
Danilov-Danilyan este șeful Institutului pentru Problemele Apei din cadrul Academiei Ruse de Științe și a fost ministru al Mediului în anii 1990.
Voluntarii au doar „lopeți și pungi de plastic inutile, care se rup”, a spus el. „În timp ce sacii așteaptă să fie în sfârșit strânși, vin furtunile și ajung înapoi în mare. Este de neconceput!”
Până la 200.000 de tone de nisip ar fi putut fi contaminate cu petrol, a declarat luni ministrul rus al resurselor naturale. Aproape 30.000 de tone au fost deja colectate, a susţinut miercuri guvernatorul regiunii Krasnodar.
Însă Serghei Ostak, profesor la Academia Rusă de Științe Naturale, spune că petrolul ar putea ajunge în curând pe țărmurile Crimeii. „Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că va rămâne curat”, a avertizat el, solicitând o acțiune rapidă.
S-ar putea ca scurgerile de petrol să fi ucis deja 21 de delfini, a anunţat centrul de salvare a delfinilor Delfa. Sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma cauza morții animalelor marine.