Marea Neagră: Zeci de mamifere marine au murit

Marea Neagră: Zeci de mamifere marine au murit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zeci de mamifere marine au fost găsite moarte după dezastrul provocat luna trecută de scurgerea de petrol dintr-o navă rusească în Marea Neagră, a anunțat duminică un centru de salvare a delfinilor, în timp ce autoritățile se grăbesc să limiteze pagubele.

Scurgerea de combustibil a început pe 15 decembrie, când două petroliere vechi au fost surprinse de o furtună în Strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de sudul Rusiei.

Unul dintre petroliere s-a scufundat, iar celălalt a eșuat, deversând aproximativ 2.400 de tone dintr-un tip de păcură care este foarte greu de curățat, deoarece este dens, greu și nu plutește, potrivit autorităților. 

ADVERTISING

Mamifere marine afectate de dezastru

Centrul Delfa din Rusia, care se ocupă cu salvarea și reabilitarea delfinilor, a raportat că, de la incident, au fost găsite 61 de cetacee moarte, dintre care 32 probabil au murit din cauza scurgerii de petrol.

Cetaceele sunt mamifere acvatice, precum balenele, delfinii și marsuinii. Majoritatea celor afectate sunt delfini Azov, o specie de marsuini care seamănă cu delfinii, dar sunt mai apropiați de beluga și narval.

ADVERTISING

„Judecând după starea cadavrelor, cel mai probabil majoritatea acestor cetacee au murit în primele 10 zile după dezastru,” a declarat centrul pe Telegram.

Eforturi de curățare

Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a anunțat că lucrează pentru curățarea zonei afectate, dar vânturile puternice și valurile mari au aruncat petrol pe mai multe plaje.

ADVERTISING

„Peste 68 de kilometri de coastă au fost curățați,” a declarat ministerul duminică.

Cu toate acestea, au fost descoperite două noi pete de petrol: una în apropierea stațiunii Anapa și alta în golful Kapsel. Potrivit agenției de știri TASS, cea de-a doua pată avea o lungime de doi kilometri.

Strâmtoarea Kerci este o rută marină importantă care leagă Marea Azov de Marea Neagră și care, în 2014, a fost un subiect important în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina privind anexarea Crimeei. După doi ani, Ucraina a sesizat Curtea Permanentă de Arbitraj și a acuzat Rusia că încearcă să preia ilegal controlul asupra zonei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇