Cercetătorii olandezi au reușit vindecarea leziunilor inimii, în testele realizate în laborator, folosind o proteină prelevată de la peștele zebră. Reușita a fost obținută pe șoareci prin activarea unor gene “adormite” cu rol în regenerare, fără a cauza efecte secundare.
După un infarct miocardic, inima umană pierde milioane de celule musculare, care nu se mai pot reface. Acest lucru duce de multe ori la insuficiență cardiacă, ce apare atunci când mușchiul inimii nu mai pompează o cantitate suficientă de sânge în vasele sanguine.
Spre deosebire de oameni, peștele zebră poate crea noi celule musculare în inimă, având capacitatea de regenerare. Astfel, atunci când apar leziuni în inima peștelui zebră, aceasta își poate reface complet toate funcțiile în numai 60 de zile.
Reușita oamenilor de știință de la Institutul Hubrecht din Olanda vine ca o gură de aer proaspăt pentru comunitatea oamenilor de știință și nu numai. Tot secretul să în proteina Hmga1, implicată în regenerarea celulelor musculare ale inimii.
Cercetătorii au făcut teste în laborator pentru a vedea dacă Hmga1 funcționează la fel și la mamifere, iar rezultatele au fost pozitive.
Astfel, la șoareci, proteina Hmga1 a stimulat divizarea și creșterea celulelor musculare ale inimii, îmbunătățind semnificativ funcțiile cordului, scrie Science Daily.
Surprinzător, diviziunea celulară a avut loc doar în zonele inimii afectate de leziuni, adică exact acolo unde era necesară regenerarea.
Potrivit cercetătorilor implicați în realizarea studiului, aceste rezultate deschid calea pentru a dezvolta noi generații de terapii de regenerare a inimii, țintite și sigure.
Următorul pas va fi testarea proteinei Hmga1 pentru regenerarea celulelor musculare ale inimii umane, în culturi celulare. Primele studii în acest sens vor avea loc în 2025.