Artrita reumatoidă, cunoscută și ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronică ce poate afecta mai mult decât articulațiile. La unii oameni afecțiunea poate să deterioreze inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. Un studiu recent a mai pus pe tapet o problemă de sănătate asociată cu artrita reumatoidă.
Această afecțiune a fost asociată, în urma unei cercetări recente, publicată de Arthritis Care & Research, cu o rată mai mare de subtipuri de insuficiență cardiacă.
Studiul, coordonat de Yumeko Kawano, de la spitalul universității Harvard, Brigham and Women, din Boston, realizat pe 1.445 de pacienți cu artrită reumatoidă și 4.335 de subiecți fără această boală, a arătat că insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție conservată a fost cel mai frecvent subtip de insuficiență cardiacă la pacienții cu reumatism.
Artrita reumatoidă este o tulburare autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale corpului, afectând mucoasa articulațiilor, și provocând o inflamație dureroasă, caracterizată prin umflături care poate duce la eroziune osoasă și la deformarea articulațiilor.
Artrita reumatoidă severa poate duce la dizabilități fizice.