În Antarctica există niște creaturi care pot trăi nu o sută, nu o mie de ani, ci 11.000 de ani! E vorba despre bureții marini.
Deși par statici și asemănători plantelor, sunt de fapt unele dintre cele mai longevive animale de pe planetă. Iar specia care se laudă cu așa longevive exemplare e Monorhaphis chuni.
Despre longevitatea lor au aflat oamenii de știință în 2012, când au analizat compoziția izotopică și elementară a scheletului unui specimen gigantic de M. chuni. Acest burete, cu o lungime de peste 2 metri și o grosime de 1 centimetru, a fost studiat pentru structura sa formată din lamele fine de dioxid de siliciu, similare fibrelor de sticlă.
Aceste lamele cresc în straturi, asemănător inelelor anuale ale copacilor, oferind indicii despre vârsta buretelui.
Cercetătorii au descoperit că buretele avea aproximativ 11.000 de ani și că a crescut la o adâncime de aproximativ 1.100 de metri, în Marea Chinei de Est, scrie IFL Science. Specimenul, descoperit în 1986, i-a permis echipei de cercetători să analizeze informații prețioase despre schimbările climatice din perioada în care s-a dezvoltat.
În urma studiului acestor bureți, oamenii de ştiinţă au identificat modificări ale temperaturii oceanului de-a lungul mileniilor.
De-a lungul timpului, temperaturile din adâncimea la care a trăit acest burete au crescut în cel puţin o ocazie de la sub 2 grace Celsius la 6 - 10 grace Celsius, cel mai probabil, din cauza erupțiilor vulcanice submarine.