Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă

Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Robert F. Kennedy Jr., posibil viitor lider al politicii de sănătate din SUA, propune interzicerea adăugării de fluor în apa potabilă publică. Dar ce efecte ar putea avea o astfel de decizie?

Adăugarea fluorului în apă este considerată de către experți una dintre cele mai eficiente și accesibile metode de prevenire a cariilor dentare.

Într-o țară în care accesul la îngrijiri stomatologice este limitat pentru mulți, eliminarea fluorului ar putea avea consecințe grave, așa cum a demonstrat cazul orașului Juneau din Alaska, care a interzis fluorurarea apei în 2007, amintește Futurism.

ADVERTISING

Un studiu publicat în 2018 de BMC Oral Health a comparat dosarele dentare ale adolescenților din această comunitate înainte și după interdicție, observând că adolescenții din 2012, după interzicerea fluorului, au avut mai multe proceduri legate de carii decât cei din 2003, când apa conținea niveluri optime de fluor.

Probabilitatea ca un copil sub 18 ani să aibă nevoie de tratament stomatologic pentru carii a crescut cu 25% în 2012. Copiii născuți după interdicție au fost cei mai afectați, având atât cele mai multe tratamente pentru carii și și cele mai costisitoare.

ADVERTISING

Din punct de vedere economic, costurile tratamentelor stomatologice pentru adolescenți au crescut cu 73% după interdicție, ajustate pentru inflație.

În prezent, aproape trei sferturi din populația SUA beneficiază de apă fluorurată, ceea ce reduce cariile dentare cu aproximativ 25% la copii și adulți. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) consideră fluorurarea apei ca fiind una dintre cele mai mari zece intervenții de sănătate publică din istorie.

Criticii apei fluorurate o numesc un „deșeu industrial” periculos, asociat cu pierderea IQ-ului și cu cancerul. Totuși, aceste afirmații sunt exagerate sau nefondate, spun specialiștii, ei afirmând că problemele legate de fluor apar la doze mult mai mari decât cele recomandate pentru apa potabilă.

ADVERTISING

Fluoroza dentară poate apărea la niveluri de fluor de trei ori mai mari decât cele recomandate, dar este în general o problemă cosmetică. Fluoroza osoasă, o afecțiune mai gravă, este extrem de rară.

Legătura dintre fluor și scăderea IQ-ului este disputată. O analiză din 2024 a Programului Național de Toxicologie din SUA a sugerat un risc la niveluri duble față de cele recomandate, negăsind dovezi clare la concentrațiile sigure.

În timp ce riscurile fluorurării apei la niveluri recomandate sunt minime, beneficiile sunt bine documentate. Eliminarea acestei practici ar putea duce la o creștere semnificativă a problemelor dentare și a costurilor asociate, așa cum s-a întâmplat în Juneau.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇