Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, joi seară, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate. Nu spune când, dar lasă să se înțeleagă că după al doilea tur al alegerilor. Și menționează că în această etapă a procesului electoral, Curtea poate examina doar contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională precizează că petiţiile şi cererile referitoare la derularea alegerilor prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.
”În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, adaugă CCR.
Ziua de joi a adus noi sesizări la CCR legate de anularea turului I la alegerile prezidenţiale, după ce CSAT a desecretizat documentele care arată implicarea Rusiei în procesul electoral pentru a-l sprijini pe Călin Georgescu.
Cristian Terheș a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul întâi al alegerilor prezidențiale. Noua solicitare se bazează pe documentele desecretizate de CSAT care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu. Asta după ce a mai depus săptămâna trecută o cerere similară la CCR.
Tot joi, SNSPA a trimis o petiție oficială către Avocatul Poporului, Renate Weber, solicitând sesizarea Curții Constituționale pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, solicitând scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor.
Și publicaţia Calea Europeană a depus sesizare la CCR privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.