Putin și Trump vor începe în curând să facă o serie de manevre strategice, fiecare căutând să-și maximizeze influența. Putin, concentrat pe consolidarea teritorială și pe crearea unui avantaj propagandistic, pare hotărât să atragă administrația Trump într-un joc diplomatic cu scopul de a provoca o întâlnire la nivel înalt.
De cealaltă parte, Trump ar putea fi tentat de oportunitatea unui dialog direct cu Putin, însă rușii sunt gata să exploateze această dorință pentru a-și avansa propriile obiective, folosind ca pretext discuțiile despre pace.
AUDIO. Expertul Claudiu Degeratu vorbește cu Spotmedia.ro despre cum va reacționa Vladimir Putin după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA - Sursa: Spotmedia.ro
Principalele idei ale interviului cu expertul Claudiu Degeratu:
- Rusia își va consolida poziția pe teren, pentru a obține un avantaj strategic în orice negociere viitoare, urmărind să profite de haosul și dezorganizarea din tabăra europeană și NATO.
- Rusia va încerca să atragă SUA într-un joc diplomatic, pregătind o capcană pentru administrația Trump, prin promisiuni și tactici diplomatice menite să sugereze posibilitatea unei încheieri rapide a războiului.
- Zelenski va rămâne probabil la putere în Ucraina, deoarece presiunea rusească unește forțele politice interne împotriva unui inamic comun, iar în acest context dificil nu există o alternativă viabilă care să își asume conducerea.
Care credeți că va fi primul pas făcut de Rusia după alegerile din America?
Primul pas, probabil, va fi să continue să își consolideze poziția pe teren, pentru că asta contează. În orice fel de negociere sau formulă, ceea ce contează este controlul teritorial, deci vor încerca să profite cât mai mult de acest avantaj. Cred că acesta va fi primul pas.
Ce alte mișcări ar mai putea face Vladimir Putin?
Probabil, va încerca să stabilească un cap de pod în Ungaria, deoarece Viktor Orban e un intermediar ideal pentru a evalua direcția administrației americane. Rușii își dau seama că există un anumit haos și nesiguranță în tabăra europeană și în NATO. Așadar, anticipează că sprijinul militar pentru ucraineni va fi mai slab și vor încerca să profite de acest lucru pe teren.
Rusia va continua să își consolideze poziția pe teren, pentru că în orice negociere ceea ce contează este controlul teritorial.
Claudiu Degeratu, expert militar
Cum va încerca Rusia să atragă America?
Vor pregăti o capcană diplomatică pentru administrația Trump, încercând să-l facă să creadă că o oprire rapidă a războiului ar fi de dorit.
Vor folosi tot felul de tactici diplomatice pentru a-l convinge pe Trump că un contact direct la nivel înalt cu Putin ar aduce la o rezolvare rapidă.
Vor promite orice pentru a ajunge la o întâlnire la nivel înalt, probabil pe la jumătatea anului viitor, cu condiția să nu apară alte probleme majore.
Rusia nu este interesată de un plan de pace real, vor doar să exploateze public imaginea unei întâlniri cu Donald Trump.
Credeți că Putin va fi dispus să oprească războiul?
Nu, nu va opri războiul până nu va reuși să atragă Statele Unite să intre într-un contact direct cu el. Vor fi doar promisiuni și manipulări diplomatice, sugerând o posibilă rezolvare rapidă.
Din punct de vedere militar, Putin ar putea încerca diferite diversiuni pentru a sugera că oprește avansul în anumite zone, doar pentru a-l atrage pe Trump în acest joc de imagine. Liderul rus are o mare nevoie de a deveni frecventabil la nivel internațional.
Vor pregăti o capcană diplomatică atrăgătoare pentru administrația Trump, încercând să îl facă să creadă că o oprire rapidă a războiului ar fi de dorit.
Claudiu Degeratu, expert militar
Ce rol va juca Trump în acest scenariu?
Dacă Trump acceptă o întâlnire la nivel înalt cu Putin, e posibil ca președintele rus să oprească temporar operațiunile militare, doar cât să-l „aburească” pe liderul american. Rusia va exploata acest moment de contact diplomatic cât se poate de mult și apoi va reveni la revendicările sale din ultimatumul trimis în 2021. În esență, planul de pace este doar o momeală.
În acest timp, confruntarea militară va continua?
Da, confruntarea militară se va intensifica. Problemele cu ajutorul militar occidental probabil vor crește, iar sprijinul militar american va fi blocat treptat.
De asemenea, există o dezorganizare europeană evidentă. Cazul Poloniei este un exemplu clar al acestei diviziuni, iar situația ar putea deveni și mai dificilă în următoarele luni.
Credeți că Zelenski va rezista la putere în Ucraina?
Da, presiunea din partea Rusiei îl stabilizează într-o anumită măsură, deoarece forțele politice din Ucraina se unesc împotriva unui inamic extern.
În acest context dificil, nimeni nu va dori să preia conducerea și să gestioneze o perioadă atât de grea pentru Ucraina.
Zelenski va rămâne probabil să gestioneze etapa cea mai dificilă. Dacă însă planul de pace devine un fel de dictat, atunci ar putea apărea schimbări politice și în Ucraina, cu presiuni interne pentru acceptarea unei soluții impuse.
Credeți că Putin este mai puternic acum, după alegerile din SUA, atât pe plan intern, cât și internațional?
Intern este puternic. Pe plan internațional, însă, nu are aceeași credibilitate. Devine puternic doar dacă obține un contact oficial cu Trump, care ar putea legitima din nou poziția sa.
În acest scenariu, dialogul ruso-american ar putea fi folosit de Putin pentru a se poziționa ca lider internațional, chiar dacă, momentan, nu beneficiază de o recunoaștere pe scară largă.
Presiunea din partea Rusiei îl stabilizează pe Zelenski, deoarece forțele politice din Ucraina se unesc împotriva unui inamic extern.
Claudiu Degeratu, expert militar
Dacă Putin decide să păstreze teritoriile, poate clama o victorie?
Da, absolut. Orice încetare a focului acceptată de Kiev poate fi considerată o victorie.
Din perspectiva sa, rămâne cu teritoriile obținute, ceea ce poate fi prezentat ca o realizare majoră.
Pe plan intern, poate oricând să afirme că a câștigat, fără a se teme de lipsa de credibilitate, deoarece într-o dictatură percepția publicului este modelată de autorități.
Credeți că o întâlnire între Trump și Putin ar putea fi mediată de China?
Da, este posibil să vedem o implicare a Chinei. Este foarte probabil ca Trump să fie tentat de ideea unei întâlniri mari, poate chiar cu sprijinul Chinei, care ar putea sugera o reuniune între liderii SUA și Rusia.
China ar putea să joace un rol important în facilitarea acestei întâlniri și în consolidarea influenței sale în regiune.