Kremlinul e gata să dea mâna cu SUA după victoria lui Trump: Rusia pregătește resetarea relației cu America

Kremlinul e gata să dea mâna cu SUA după victoria lui Trump: Rusia pregătește resetarea relației cu America
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

S-au deschis noi oportunități de restabilire a relațiilor dintre Moscova și Washington, a declarat miercuri Kirill Dmitriev, influentul șef al Fondului rus de investiții directe, după ce Donald Trump și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale din SUA.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat cel mai mare conflict între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, când Uniunea Sovietică și SUA au ajuns pe punctul unui război nuclear. Atât diplomații ruși, cât și cei americani spun că relațiile dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii au fost mai proaste doar în timpul Războiului Rece.

ADVERTISING

Vezi AICI cele mai noi declaraţii şi rezultatele celui mai important scrutin al planetei

Însă acum, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, relația tensionată dintre Moscova și Washington poate fi refăcută, consideră Kirill Dmitriev, directorul Fondului rus de investiții directe, un fond suveran creat de guvernul de la Moscova.

Potrivit acestuia, echipa lui Trump a câștigat președinția și Senatul SUA, "în ciuda unei campanii de dezinformare la scară largă îndreptată împotriva lor", relatează Reuters.

"Victoria lor convingătoare arată că americanii obișnuiți s-au săturat de minciunile fără precedent, incompetența și răutatea administrației Biden. Acest lucru deschide noi oportunități pentru restabilirea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite", a declarat Dmitriev, un fost bancher Goldman Sachs care a avut anterior contacte cu echipa lui Trump.

ADVERTISING

În 2009, secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a propus o "resetare" a relației Americii cu Moscova, dar aparent din cauza unei erori de traducere, Moscova a prezentat un buton simbolic etichetat drept "supraîncărcare" în limba rusă în loc de "resetare".

În ciuda acestei deschideri a Washingtonului, relațiile dintre președintele rus Vladimir Putin și Barack Obama s-au înrăutățit.

Mai e un singur hop - războiul din Ucraina

Donald Trump a promis în repetate rânduri că va pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă va fi ales, deși nu a explicat exact cum ar face asta.

La rândul său, Vladimir Putin a spus de mai multe ori că este gata să vorbească despre un posibil sfârșit al războiului, dar câștigurile și pretențiile teritoriale ale Rusiei trebuie acceptate, condiții de neacceptat pentru conducerea Ucrainei, care le consideră termenii unei capitulări.

ADVERTISING

Putin a menționat, totodată, că Moscova trebuie să primească garanții de securitate.

În prezent, forțele ruse avansează în cel mai rapid ritm din ultimul un an de război în estul Ucrainei și controlează aproximativ o cincime din teritoriul acestei țări. Această suprafață include peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, aproximativ 80% din Donbas - o zonă bazată pe extracția și prelucrarea cărbunelui și oțelului care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk - și peste 70% din regiunile de sud Zaporojie și Herson.

Înaintea alegerilor din SUA, oficialii administrației de la Kremlin au spus că pentru Moscova nu contează cine câștigă Casa Albă, deși presa de stat controlată de Kremlin a dovedit o preferință pentru Trump, notează Reuters.

O veste proastă pentru Ucraina

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că victoria lui Trump va fi, probabil, o veste proastă pentru Ucraina, dar încă este neclar cât de mult ar putea reduce republicanul sprijinul american pentru Kiev.

"Trump are o calitate utilă pentru noi: ca om de afaceri până în călcâie, urăște de moarte să cheltuiască bani pe diverși aliați atârnători, pe proiecte caritabile proaste și pe organizații internaționale nestăpânite", a scris pe Telegram vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Medvedev a adăugat că autoritățile ucrainene se încadrează în categoria celor pe care Trump probabil nu ar dori să cheltuiască prea mulți bani, iar Kievul va face tot posibilul pentru a se consola dacă s-ar confirma că acesta a câștigat.

"Întrebarea este cât de mult va fi obligat Trump să dea pentru război. Este încăpăţânat, dar sistemul este mai puternic", a subliniat Medvedev.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇