Faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină, factori critici în prevenirea diabetului zaharat de tip 2, e cunoscut de multă vreme. În timp ce majoritatea cercetărilor se concentrează, de obicei, pe efectele pe termen lung ale activității fizice regulate, un studiu recent a luat în considerare impactul imediat al unei singure sesiuni de exerciții asupra organismului și riscului de diabet.
Iar cercetătorii italieni, autorii studiului, au arătat că o singură sesiune de exerciții aerobice de 30 de minute a redus semnificativ nivelurile de glucoză plasmatică după o oră și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină la adulții tineri și sănătoși.
După o singură sesiune de sport, subiecții au prezentat îmbunătățiri ale metabolizării glucozei, ceea ce se traduce prin beneficii potențiale în gestionarea și prevenirea diabetului zaharat de tip 2, potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Boli Endocrine și Metabolice din Italia.
Niciunul dintre subiecți nu avea antecedente de diabet sau de participare la competiții sportive și niciunul nu lua medicamente. După sesiunea de mișcare, absolut toate nivelurile glucozei și insulinei, măsurate la diferite intervale, erau mai mici, după cum se arată într-un raport publicat de Journal of Endocrinological Investigation, citat de Medical Xpress.
Aceste efecte pozitive asupra metabolismului glucozei și sensibilității la insulină, la doar 24 de ore după o singură sesiune de exerciții fizice, sugerează că și activitatea fizică ocazională ar putea contribui semnificativ la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2.