Cea mai consumată carne, cea de pui, a atins un maxim al preţurilor din ultimele 6 luni. De la fermă și până la raft, prețul crește considerabil.
La poarta fermei, creşterea de preţ este de peste 7%. La raft, în magazine, de peste 13%. Cererea este atât de mare, încât unii producători susţin că îşi permit să majoreze preţurile.
În plus, au ei înşişi costuri tot mai mari, pe fondul scumpirii furajelor. Iar în perioada următoare, deci aproape de sărbătorile de iarnă, carnea de pui s-ar putea scumpi şi mai mult. Cu aproape 10%, susţin unii producători.
Un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui, într-un an. Cele mai cumpărate sunt pulpele şi aripioarele, asta arată studiile.
"Din punct de vedere al modelului alimentar este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia.
Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre. În mod normal trebuia să fie porcul, dar la porc după cum ştim sunt acele probleme legate de Pesta Porcină Africană", a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Citește integral pe Observator News