Atentat la prosperitate: Prețul untului a crescut cu 83% în ultimul an. Împărțirea pe țări a producției de lapte și cauzele scumpirilor drastice

Atentat la prosperitate: Prețul untului a crescut cu 83% în ultimul an. Împărțirea pe țări a producției de lapte și cauzele scumpirilor drastice

Scumpirea produselor lactate în Europa e cauzată în mare parte de efectele războiului din Ucraina care a provocat o creștere rapidă a prețurilor energetice și implicit a îngrășămintelor chimice.

Costurile de producție mai mari au determinat prețuri mai mari ale laptelui la poarta fermei, care s-au transmis procesatorilor și mai departe comercianților până la consumatorul final.

În plus, condițiile climatice extreme au contribuit de asemenea la scumpirea produselor agricole, laptele nefăcând excepție.

ADVERTISING

Perioadele de secetă intensă au alternat cu precipitații în exces, care au provocat inundații în întreaga Europă, ceea ce a afectat producția agricolă.

Furtuna perfectă a schimbărilor politice și climatice a dus la îngrijorări printre procesatori privind dezinteresul fermierilor pentru creșterea vacilor de lapte din cauza scăderii profitabilității.

„Răspunsul pieței la aceste provocări și prețul laptelui în scădere nu i-a încurajat pe fermieri să crească producția de lapte. Iar untul, brânza și celelalte produse lactate au trebuit să se scumpească pentru a menține profitul procesatorilor”, spune David Swales, market analist la AHDB.

ADVERTISING

În plus față de factorii politici și climatici, a intervenit și reevaluarea untului ca un aliment de înaltă calitate, cu valori nutritive ridicate. În consecință, cererea a crescut în perioada în care producția de lapte în Europa era în scădere.

„Deși consumatorii au devenit foarte atenți la prețuri, odată cu creșterea costului vieții, cererea pentru unt rămâne ridicată tocmai datorită percepției ca fiind un aliment sănătos față de înlocuitorii lui ca margarina de exemplu”, explică analistul de la firma de cercetare a pieței.

ADVERTISING

Untul s-a scumpit cu 83% în 2024

Prețul untului european a atins pe piața internațională un record istoric de 8.706 dolari/tonă pe 29 septembrie, în creștere cu 83% față de anul precedent, arată ultimele date oficiale ale Comisiei Europene.

Producția de lapte a scăzut anul trecut în majoritatea părților ale globului, inclusiv în Europa, Statele Unite și Noua Zeelandă – cel mai mare exportator de lapte și unt din lume – deoarece prețurile scăzute și costurile ridicate ale furajelor au descurajat mulți producători de lactate să își crească producția. Aceasta a dus la creșterea rapidă a prețurilor.

Producția globală de lapte a revenit pe o ușoară creștere în 2024, dar a rămas relativ scăzută față de nivelul cererii, în timp ce procesatorii au preferat să se concentreze pe produsele lactate mai competitive, precum brânzeturile, în loc de unt, a declarat analistul Michael Harvey de la Rabobank.

Producția de lapte din UE a crescut cu 0,7% între ianuarie 2023 și iulie 2024, arată cele mai recente date statistice. În aceeași perioadă, producția de unt a scăzut cu 1,6%, nivelul stocurilor fiind la un minim istoric, în timp ce producția de brânzeturi a crescut cu 3,2%.

Citeşte integral analiza Atentat la prosperitate: Prețul untului a crescut cu 83% în ultimul an. Împărțirea pe țări a producției de lapte și cauzele scumpirilor drastice pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇