O echipă de cercetători în științele animalelor de la Universitatea Azabu, din Japonia, a descoperit, printr-un experiment, că pisicile asociază cuvintele cu imagini. Mai mult, fac asta fără a fi necesară o recompensă sau un stimul.
În studiu, echipa a încercat să afle dacă pisicile asociază cuvintele cu imagini afișate pe un ecran de computer, după cum se arată într-un raport publicat de Scientific Reports și citat de Phys.org.
Cercetările anterioare au arătat că pisicile reacționează diferit atunci când aud numele lor, în comparație cu alte cuvinte. Alte experimente au demonstrat că acestea pot asocia fotografii ale persoanelor cunoscute cu numele acestora.
În noul studiu, cercetătorii au descoperit că pisicile ar putea înțelege mai multe cuvinte decât s-a crezut până acum.
Pentru a testa dacă pisicile pot asocia un cuvânt cu un obiect, echipa a lucrat cu 31 de pisici adulte. Fiecare pisică a auzit mai multe cuvinte, în timp ce viziona scurte animații.
În timp ce erau afișate imaginile, un cuvânt fără sens, precum „keraru”, era transmis audio. Fiecare pisică a văzut două astfel de animații, una însoțită de „keraru” și cealaltă de „parumo”. Videoclipurile au fost repetate până când pisicile și-au întors privirea.
După o pauză, pisicile au fost plasate din nou în fața ecranului, unde aceleași animații au fost afișate, dar cuvintele au fost inversate.
În timpul vizionării, cercetătorii au observat reacțiile pisicilor. Ei au constatat că micile feline au privit mai mult spre ecran atunci când au auzit cuvintele inversate, iar unele au prezentat chiar dilatarea pupilelor.
Aceste reacții indică faptul că pisicile erau confuze de schimbare și căutau o explicație, ceea ce sugerează că asociaseră cuvintele cu imaginile văzute, au explicat oamenii de știință.
Această descoperire, spun cercetătorii, indică faptul că este foarte probabil ca pisicile să asocieze în mod obișnuit cuvintele pe care le aud de la oameni cu obiectele din mediul lor. Că vor să ne arate sau nu că au aceste cunoștințe e cu totul altă poveste.