Un studiu recent realizat de Universitatea Columbia, din SUA, arată că o combinație între un simplu test olfactiv și un scurt examen de memorie poate indica declinul cognitiv la fel de precis ca imagistica cerebrală costisitoare, oferind o modalitate mai accesibilă de a evalua riscul pentru boala Alzheimer și alte forme de demență.
Studiul oferă dovezi promițătoare că două teste simple, de miros și memorie, ar putea ajuta în diagnosticarea formelor de demență, inclusiv Alzheimer.
„Studiul evidențiază o abordare practică și rentabilă pentru estimarea declinului cognitiv și a demenței, care ar putea îmbunătăți considerabil accesul la diagnosticarea precoce”, a declarat dr. Davangere P. Devanand, profesor de psihiatrie și neurologie și director de psihiatrie geriatrică la Centrul Medical Irving, de la Universitatea Columbia, și Institutul Psihiatric din New York.
Prin utilizarea acestor teste simple, personalul medical poate obține indicii pentru identificarea persoanelor cu risc, a mai spus medicul american.
Pentru a realiza studiul, cercetătorii au analizat datele de la 647 de participanți la o cercetare a clinicii Mayo privind îmbătrânirea, pe o perioadă de monitorizare de opt ani.
Potrivit rezultatelor, combinarea Testului scurt de identificare a mirosurilor (BSIT) și a Testului de concentrare și memorare a informațiilor (BIMCT) a fost la fel de eficientă în indicarea declinului cognitiv și a demenței ca și imagistica amiloidului, o metodă utilizată pe scară largă, însă costisitoare, scrie Medical Xpress.
Aceste teste scurte și neinvazive ar putea fi implementate cu ușurință în asistența medicală primară, permițându-le medicilor să identifice persoanele cu risc, fără proceduri costisitoare sau complexe, spun autorii studiului într-un raport publicat de Alzheimer’s & Dementia.