Liderul Hamas, „ținta nr. 1 a Israelului”, a fost ucis. Moment-cheie în războiul din Gaza

Liderul Hamas, „ținta nr. 1 a Israelului”, a fost ucis. Moment-cheie în războiul din Gaza

Israelul l-a ucis pe liderul Hamas şi creierul atacurilor din 7 octombrie, Yahya Sinwar, cel mai căutat om în ofensiva Israelului în interiorul Fâşiei Gaza.

Moartea lui Sinwar a survenit în luptele dintre trupele de infanterie şi miliţienii Hamas în timpul unei patrule de rutină, miercuri după-amiază, la Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, a relatat presa israeliană, citând surse militare.

UPDATE 1: Ministrul de Externe din Israel, Israel Katz, a confirmat decesul liderului Hamas, fiind prima confirmare a unui oficial israelian.

El a trimis un mesaj personal către zeci de miniștri de externe din întreaga lume: „Aceasta este o realizare militară și morală semnificativă pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical condus de Iran. Eliminarea lui Sinwar deschide posibilitatea eliberării imediate a ostaticilor și deschide calea pentru o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza fără Hamas și fără control iranian”, mai transmite Katz, potrivit BBC.

ADVERTISING

Katz l-a descris pe Sinwar drept „creierul din spatele masacrului și atrocităților” din 7 octombrie.

UPDATE 2: Și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a confirmat decesul lui Yahya Sinwar și le-a cerut luptătorilor Hamas să se predea şi să elibereze ostaticii.

„Statul Israel a făcut dreptate prin eliminarea lui Yahya Sinwar - un criminal şi un terorist josnic. Yahya Sinwar era teroristul, teroristul maestru, care a planificat şi a executat (masacrul) din 7 octombrie, în timpul căruia au fost ucişi atât de mulţi israelieni nevinovaţi - copii, femei şi bătrâni.

Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii de eliminări - de la Nasrallah la liderul militar al Hamas, Muhammad Deif, şi mulţi alţii. Ne vom urmări şi ne vom elimina duşmanii.

Sinwar a murit în timp ce dădea bir cu fugiţii. Nu a murit ca un comandant, ci ca cineva căruia îi păsa doar de el însuşi. Acesta este un mesaj clar pentru toţi duşmanii noştri - IDF va ajunge la oricine încearcă să facă rău cetăţenilor Israelului sau forţelor noastre de securitate şi vă vom aduce în faţa justiţiei.

ADVERTISING

Eliminarea lui Yahya Sinwar trimite un mesaj clar tuturor familiilor celor căzuţi şi familiilor ostaticilor: facem totul pentru a ajunge la cei care le-au făcut rău celor dragi vouă şi pentru a elibera ostaticii şi a-i întoarce la familiile lor.

Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru şi moarte în Fâşia Gaza, omul care v-a făcut să suferiţi ca urmare a acţiunilor sale criminale - sfârşitul acestui om a venit. Este timpul să ieşiţi, să eliberaţi ostaticii, mâinile sus, predaţi-vă. Ieşiţi cu ostaticii, eliberaţi-i şi predaţi-vă”, a spus Gallant, într-un comunicat, citat de News.ro.

Confirmat de teste ADN

Identitatea șefului mișcării teroriste a fost confirmată de testele ADN, scrie presa israeliană. Israelul avea ADN-ul și amprentele digitale ale liderului Hamas din perioada în care acesta s-a aflat într-o închisoare israeliană.

ADVERTISING

În cadrul operațiunii din Gaza au fost ucise trei persoane, iar FDI a declarat că nu există semne ale prezenței ostaticilor în zona clădirii în care au fost ucise cele trei persoane. Familiile ostaticilor au fost informate.

„Forțele care operează în zonă continuă să acționeze cu precauția necesară”, spun reprezentanții FDI.

Cine este Yahya Sinwar

Sinwar este considerat a fi creierul din spatele atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului de anul trecut și, de atunci, el a fost „ținta numărul unu” a armatei israeliene.

Yahya Sinwar a condus Hamas în Gaza din 2017. Apoi, în urma asasinării lui Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, Sinwar i-a succedat la conducerea biroului politic, preluând controlul asupra întregii grupări.

Considerat a fi arhitectul atacurilor din 7 octombrie, acesta este cel mai căutat om din Israel - un „om mort care merge” (dead man walking), potrivit prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care la un moment dat a susținut că l-a „înconjurat și izolat” într-un buncăr, scrie Mediafax.

Se va termina războiul?

Moartea liderului Hamas ar putea grăbi finalul războiului din Gaza. Este opinia unor oficiali americani care în trecut au considerat că dispariția lui Yahya Sinwar ar fi un moment cheie în războiul din Gaza.

Implicațiile ar putea fi foarte importante. Negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor sunt blocate de multe luni și americanii cred că liderul Hamas este principalul vinovat, relatează CNN.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi seara că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, dar a avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat şi că Israelul va continua până când ostaticii se vor întoarce acasă, relatează The Times of Israel.

„Astăzi am reglat conturile. Astăzi răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră nu a fost încă încheiată”, a spus Netanyahu într-o declaraţie video înregistrată.

„Dragilor familii ale ostaticilor, le spun: acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”, le-a spus premierul israelian

„Hamas nu va mai conduce Gaza”, a promis Netanyahu. „Acesta este începutul zilei de după Hamas şi aceasta este o oportunitate pentru voi, locuitorii din Gaza, de a vă elibera în sfârşit de tirania sa”, a mai spus Netanyahu, adresându-se apoi civililor din Gaza.

„Sinwar v-a ruinat viaţa. El v-a spus că este un leu, dar în realitate se ascundea într-o vizuină întunecată. Şi a fost ucis când a fugit în panică de soldaţii noştri”, le-a spus Netanyahu.

El a transmis un mesaj și luptătorilor Hamas.

„Teroriştilor Hamas le spun: liderii voştri fug şi vor fi eliminaţi. Tuturor celor care deţin ostatici li se va permite să trăiască dacă depun armele şi îşi eliberează prizonierii. Şi în acelaşi timp spun: oricine le face rău ostaticilor noştri, va avea sânge pe frunte. Vom ajunge la o socoteală cu el”, a ameninţat premierul.

Netanyahu a subliniat și că eliberarea ostaticilor apropie sfârşitul războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇