Referendum la București: PNL și USR îl vor susține. Ciolacu vrea și el o întrebare. Replica lui Nicușor Dan

Referendum la București: PNL și USR îl vor susține. Ciolacu vrea și el o întrebare. Replica lui Nicușor Dan

Liberalii vor susţine în Consiliul General referendumul propus de primarul Capitalei.

”Membrii PNL din CGMB vor susţine şi vor vota pentru acest referendum în şedinţa de săptămâna viitoare”, a anunţat Nicolae Ciucă, după întâlnirea de miercuri cu primarul Capitalei. 

Şi USR București anunță „sprijinul ferm” pentru primarul Nicușor Dan și susține inițiativa referendumului care vizează extinderea atribuțiilor administrative ale primarului Capitalei și ale Consiliului General.

La fel şi Alianța Forțelor de Dreapta (Forţa Dreptei plus PMP) va sprijini referendumul.

ADVERTISING

Pe de altă parte, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat înaintea ședinței de guvern că nu se poate opune unui exercițiu democratic. ”Sunt de acord cu exerciţiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susţin întrebările”, a spus Ciolacu, citat de Antena3.

El a completat că este posibil ca şi Guvernul să vină cu o întrebare, pentru a completa lista propusă de edilul-şef al Capitalei.

În replică, Nicușor Dan a precizat că nu știa de ideea premierului despre o întrebare a Guvernului.

ADVERTISING

Dacă Marcel Ciolacu ar dori să introducă o întrebare, consilierii PSD sunt suficient de mulţi ca să propună o întrebare în referendum, dar ca să existe întrebarea asta la referendum, trebuie să existe un vot de majoritate, a spus Nicuşor Dan, la Prima News.

”Deci e o ipoteză teoretică. Dacă strange voturile majorităţii, se poate concretiza”, a completat primarul Capitalei, adăugând că deocamdată nu a auzit nimic de un text.

ADVERTISING

Referendumul lui Nicuşor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe ordinea de zi cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.

Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cele două întrebări la care Nicușor Dan îi invită pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:

  1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇