Parchetul General o anchetează pe Diana Șoșoacă pentru promovarea de mesaje legionare.
Informaţia vine pe surse de presă de la mai multe instituţii media precum G4Media, Digi24 şi Antena3.
După ce Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura la prezidențiale, Diana Șoșoacă a stat live pe Facebook, timp de șase ore, şi a strigat inclusiv:
„Nu pot să spun decât: „Trăiască Legiunea și Căpitanul!” care a fost omorât de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine, tuturor!”.
Diana Șoșoacă a mai avut atacuri la adresa Israelului, spunând la un moment dat: ”Cine sunteți voi, evreilor, să vă luați de credința noastră? Voi sunteți ucigașii lui Iisus”.
Între timp, întârzie motivarea CCR în cazul Șoșoacă.
România a interzis, prin lege, „promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
Iată ce prevede Articolul 5 din OUG 31/2002:
- Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
Nu e primul derapaj legionar al Dianei Șoșoacă. Pe numele ei a mai fost depusă o plângere la Parchet, în februarie, când Institutul pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” a invocat un comunicat al SOS în care era elogiat poetul legionar Radu Gyr.
”Radu Gyr a fost comandant legionar și demnitar în cadrul Ministerului Educației, Artelor și Cultelor în perioada Statului Național-Legionar, precum și ideolog al Mișcării Legionare. În această calitate, Radu Gyr a fost autorul mai multora dintre imnurile Mișcării Legionare, printre care ,,Sfântă tinerețe legionară”. A fost condamnat în ”lotul ziariștilor”, pe baza legii nr. 312/1945 pentru urmărirea și sancționarea celor vinovați de dezastrul țării sau de crime de război prin Hotărarea nr. 2 din 4 iunie 1945, acesta având astăzi statutul de criminal de război”, se arată în sesizare.
În mai 2024, Diana Șoșoacă se folosea de o ședință solemnă dedicată de Parlament relațiilor de prietenie cu Israelul și striga de la pupitru „Trăiască Garda!”.