În ziua 957 de război un incendiu puternic a provocat mai multe explozii la cel mai important depozit de carburanți din Crimeea. Statul Major al armatei ucrainene a confirmat atacul nocturn asupra depozitului din orașul Feodosia.
Noaptea trecută au fost atacate și aerodromurile de lângă orașele Sevastopol și Simferopol. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 12 drone ucrainene au fost distruse deasupra peninsulei.
În replică, rușii au lansat dimineață un atac cu rachete hipersonice asupra Kievului. Toate cele trei rachete care se îndreptau spre capitala Ucrainei au fost neutralizate, dar o rachetă hipersonică a lovit zona aerodromului Starokostiantîniv, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 32 de drone în mai multe regiunii noaptea trecută și în cursul dimineții.
Trupele ruse au intrat în orașul Krasnohorivka, din regiunea Donețk, a anunțat DeepState, un canal de Telegram care monitorizează evoluția războiului. Kievul nu a confirmat informația.
Chiar dacă rușii avansează pe front, înaintarea lor devine tot mai costisitoare, întrucât au pierdut multe arme și echipamente în Avdiivka și mai recent în Pokrovsk. Din această cauză, forțele ruse par să fi limitat utilizarea vehiculelor blindate, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
În Rusia e o zi importantă. Vladimir Putin împlinește 72 de ani, iar urările au început să curgă. Primii care l-au felicitat au fost ideologul rus ultranaţionalist Alexander Dugin și Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene. Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, oligarhul fugar Ilan Şor şi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi fost preşedinte, i-au transmis și ei urări lui Putin, dorindu-i, printre altele, să-și realizeze toate obiectivele.
Între timp, o publicație independentă rusă a descoperit o modificare importantă la reședința lui Putin din Soci. Clădirea principală a fost demolată, iar președintele rus nu a mai venit acolo în ultimele șapte luni, de teama atacurilor cu drone ucrainene, scriu jurnaliștii.
Doi cetățeni americani au fost condamnați luni la închisoare. Unul dintre ei, în vârstă de 72 de ani, a fost acuzat că ar fi servit ca mercenar pentru Ucraina. Celălalt era deja în închisoare și i-a fost mărită pedeapsa după ce a agresat un oficial și un anchetator.
Iar premierul slovac Robert Fico a promis că, atât timp cât va fi el în funcție, Ucraina nu va intra în NATO. Deciziile privind extinderea se iau "prin acord unanim", ceea ce înseamnă că opoziția lui Fico poate bloca aderarea Ucrainei.
Situația pe front
- Navă lovită - O rachetă a rușilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetățean ucrainean și rănind cinci cetățeni străini, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper. Atacul a fost al doilea care vizează o navă în tot atâtea zile în porturile din sudul Ucrainei.
- Atac cu drone în Crimeea - Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din oraşul Feodosia de pe coasta Crimeii de la Marea Neagră. Nu există victime, a precizat pe Telegram Oleg Kriuşkov, un consilier al guvernatorului instalat de Rusia în Crimeea. Canalul de ştiri Baza Telegram, care are surse printre serviciile de securitate ale Rusiei, a relatat că mai multe rezervoare de combustibil au luat foc în Feodosia, după ce locuitorii au auzit o serie de explozii puternice. Ministerul rus al Apărării a anunțat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea. Traficul stradal în unele părţi din Feodosia a fost restricţionat temporar. Kievul a confirmat dimineață atacul asupra celui mai mare depozit de carburanți din Crimeea. Operațiunea a fost realizată de Forțele de Rachete, în coordonare cu alte unități de apărare, a transmis Statul Major al armatei ucrainene. Potrivit canalului de Telegram "Vântul Crimeii", noaptea trecută au fost atacate și aerodromurile Belbek (Sevastopol) și Saki (Simferopol).
- Atac cu rachete la Kiev - Un atac cu rachete hipersonice Kinjal a vizat dimineață capitala Ucrainei. Mai multe explozii s-au produs în zona Kievului, iar câteva resturi de rachete au căzut în câteva cartere ale orașului, provocând avarii minore și un incendiu care a fost stins rapid. Atacul s-a produs în jurul orei locale 8:30, alerta de raid aerian fiind declanșată când forțele aeriene ucrainene au detectat rachetele zburând spre Kiev și Starokostiantîniv (Hmelnîțkîi), unde se află o importantă bază aeriană, relatează The Kyiv Independent. Toate rachetele care vizau Kievul, lansate de trei avioane rusești MiG-31K din spațiul aerian al regiunii ruse Tambov, au fost interceptate, a anunțat administrația militară regională. Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au distrus noaptea trecută și luni dimineață 32 de drone în regiunile Kiev, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Sumî, Cernigău, Poltava și Harkov. Alte 37 de drone au dispărut de pe radare ca urmare a bruiajului electronic.
- Bază aeriană lovită de o rachetă hipersonică - O rachetă hipersonică rusească a lovit luni dimineaţă „zona” unei importante baze aeriene din Ucraina, Starokostiantîniv, a anunţat Kievul într-o recunoaştere rară a unui astfel de atac, după lovituri cu drone şi rachete care au vizat, de asemenea, capitala, relatează Reuters. Atacul asupra aerodromului Starokostiantîniv din regiunea vestică Hmelnîţki, care este adesea atacată de Rusia, a avut loc la o zi după ce ministrul olandez al apărării a declarat că ţara sa va furniza Ucrainei mai multe avioane F-16 în următoarele luni. Ucraina, care a primit un lot de aeronave F-16 în această vară, după luni de zile de lobby pe lângă Occident, păstrează secretă locaţia avioanelor sale de război pentru a le proteja de loviturile cu rază lungă de acţiune pe care Rusia le-a efectuat în timpul războiului. Forţele aeriene, care rareori dezvăluie pagubele provocate ţintelor militare, nu au precizat dacă lovitura a avariat baza aeriană, dar recunoaşterea faptului că o rachetă a lovit în apropierea instalaţiei este neobişnuită. Nu au existat victime civile sau daune aduse infrastructurii critice din regiune, a declarat guvernatorul Serhi Tiurin.
- Navă încărcată cu porumb, lovită de rachete - Un atac cu rachete ruseşti a avariat duminică o navă civilă sub pavilion Saint Kitts şi Nevis încărcată cu porumb în portul ucrainean Pivdenni, a transmis luni Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei, citat de Reuters. „Din fericire, niciunul dintre cei 15 membri ai echipajului, cetăţeni din Egipt şi Siria, nu a fost rănit. În total, nava era încărcată cu aproximativ 6.000 de tone de porumb ucrainean. Aceasta este o încărcătură complet civilă”, a precizat ministerul. Este cea de-a 20-a navă civilă care este avariată de atacurile ruseşti, susţine Kievul.
- Atac cu rachetă - Trupele ruse au lansat în cursul nopții o rachetă asupra orașului Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, iar sediul unei companii a luat foc. Incendiul a fost stins și nu s-au înregistrat victime, a transmis Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. Rușii au bombardat cu artilerie grea și orașul Nikopol, însă nu au provocat victime, relatează Ukrainska Pravda.
- Copii răniți în Herson - Un atac aerian rusesc asupra orașului Herson a rănit 19 oameni, inclusiv doi copii, și a avariat mai multe clădiri, scrie The Kyiv Independent. Atacul a avut loc pe luni, în jurul orei 10:40, moment în care Rusia a lansat patru bombe KAB, două în zona de coastă a districtului central și alte două în partea de nord a orașului. Inițial, opt persoane au fost raportate ca fiind rănite, inclusiv doi copii de trei și cinci ani. Ulterior, numărul răniților a crescut cu încă unsprezece. De asemenea, biroul procurorului regional a anunțat că cel puțin șase clădiri cu mai multe etaje au fost avariate de undele de explozie.
- Oraș ocupat - Trupele ruse au intrat în orașul Krasnohorivka, din regiunea Donețk, conform DeepState, un canal de Telegram care monitorizează evoluția războiului. "Inamicul a ocupat complet Krasnohorivka și a avansat și în Țukurîne, lângă Hirnîk și Liubîmivka", a transmis dimineață sursa citată de Ukrainska Pravda. Kievul nu a comentat informația.
- Rușii rămân fără blindate - Dorința comandamentului militar rus de a obține succese tactice limitate cu prețul unor pierderi semnificative de vehicule blindate va deveni din ce în ce mai costisitoare din cauza rezervelor limitate de arme și echipamente din epoca sovietică, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De la începutul ofensivei pentru capturarea orașului Avdiivka, în octombrie 2023, forțele ruse au pierdut echivalentul a cel puțin cinci divizii de vehicule blindate și tancuri în sectorul Pokrovsk. Pierderile au continuat să crească în timpul intensificării operațiunilor rusești în vestul regiunii Donețk în această vară. Potrivit unor surse citate de ISW, din 9 octombrie 2023 rușii au pierdut 1.830 de piese de echipamente grele în Pokrovsk, între care 539 de tancuri, 1.020 de vehicule de luptă ale infanterie și 22 de lansatoare mobile de rachete (MLRS). În aceste condiții, forțele ruse par să-și fi limitat utilizarea vehiculelor blindate în zona aflată imediat la vest de Avdiivka, în ultimele luni, deși și-au intensificat simultan operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk și desfășoară frecvent atacuri mecanizate, dar la nivel de pluton și companie, mai arată ISW.
- Opozant al lui Putin, ucis pe front - Ildar Dadin, un opozant al regimului Putin, a murit pe front, în regiunea Harkov. Dadin, care fusese încarcerat în Rusia pentru manifestații împotriva lui Vladimir Putin, lupta alături de forțele Kievului. Ilia Ponomarev, prietenul său care trăia în exil la Kiev, a anunțat pe Facebook că Ildar Dadin a murit în luptele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, notează TF1 Info. Potrivit lui Ponomarev, Ildar Dadin a luptat alături de forțele armate ucrainene, făcând parte dintr-un „batalion siberian și apoi din Legiunea Libertății Rusiei”, o grupare care pretinde că este formată din etnici ucraineni. Moartea sa a fost confirmată pe Telegram de jurnalista rusă Ksenia Larina și de mai multe canale media ruse independente. Dadin a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în Rusia în 2015 pentru organizarea de demonstrații împotriva autorităților.
Ce se întâmplă în Rusia
- Azi e ziua "Țarului" - Vladimir Putin împlinește azi 72 de ani, iar urările au început să curgă. „Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!” este primul mesaj public adresat liderului Rusiei timp de aproape un sfert de secol. Urarea a venit din partea ideologului rus ultranaţionalist Alexander Dugin, pe contul său de Telegram, la câteva minute după miezul nopţii. Și liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a felicitat pe Putin. Detalii AICI. Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, oligarhul fugar Ilan Şor şi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi fost preşedinte, l-au felicitat și ei pe Putin. Detalii AICI.
- Demolare la reședința lui Putin - Clădirea principală a reședinței lui Putin din Soci, regiunea Krasnodar, a fost demolată, scrie publicația rusă independentă Project citată de Nexta. Potrivit jurnaliștilor, lucrările au început în februarie și s-au încheiat în martie, iar acum pe locul construcției demolate se află o groapă înconjurată de utilaje, după cum demonstrează și imaginile din satelit. După începerea demolării, Putin a organizat aici o întâlnire cu șeful Agenției Internaționale a Energiei Atomice (IAEA), pe 6 martie, într-o casă de recepții de la marginea complexului. De atunci, liderul de la Kremlin nu a mai venit la Soci, de teama unui atac cu drone ucrainene, scrie Project.
- Ani grei de închisoare pentru doi americani - Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard (72 de ani), la şase ani şi 10 luni de închisoare după ce l-a condamnat într-un proces cu uşile închise pentru că ar fi servit ca mercenar pentru Ucraina. Anchetatorii ruşi au declarat că Hubbard a fost plătit cu 1.000 de dolari pe lună pentru a servi într-o unitate de apărare teritorială ucraineană în oraşul Izium din est, unde locuia din 2014. Potrivit RIA, procurorul a spus luna trecută că Hubbard a fost reţinut de soldaţii ruşi la 2 aprilie 2022, la doar câteva săptămâni după ce Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina. Într-un caz separat, un tribunal din Voronej l-a condamnat luni pe cetăţeanul american şi fostul puşcaş marin Robert Gilman (30 de ani) la şapte ani şi o lună de închisoare. Acesta ispăşea deja o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru atacarea, în stare de ebrietate, a unui poliţist, acuzaţie pentru care a fost condamnat în octombrie 2022. Procurorii din Voronej, oraş situat la 500 km sud de Moscova, unde Gilman e încarcerat, au declarat că acesta a atacat un angajat al închisorii şi un anchetator de stat în 2023. Potrivit RIA, Gilman, ai cărui avocaţi au declarat anterior că acesta a venit în Rusia pentru a studia şi a obţine cetăţenia, a pledat vinovat la toate acuzaţiile. El a spus instanţei că a fost forţat să recurgă la violenţă după ce inspectorul închisorii i-a provocat dureri la nivelul organelor genitale şi după ce anchetatorul i-a insultat tatăl.
- Rusia va numi un nou ambasador în SUA - Kremlinul a declarat luni că va fi numit un nou ambasador al Rusiei în Statele Unite, relatează Reuters. De origine siberiană, Anatoli Antonov, în vârstă de 69 de ani, este diplomat de carieră şi e şeful ambasadei ruse la Washington din 2017. El a declarat în iulie că misiunea sa se apropie de sfârşit.
Alte informații relevante
- Fico promite că Ucraina nu va intra în NATO - Premierul slovac Robert Fico a promis, duminică, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atâta timp cât va fi şeful guvernului ţării, relatează Politico. „Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului [Smer, aflat la putere] să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el într-o emisiune TV. El și-a reafirmat poziția luni, la întâlnirea cu omologul ucrainean Denis Şmîhal în regiunea ucraineană Transcarpatia, că nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO, exprimându-se, pe de altă parte, în favoarea intrării ţării în Uniunea Europeană, informează EFE. "Vorbesc deschis, atitudinea noastră faţă de problema aderării la NATO este rece, dar în ceea ce priveşte UE, vă sprijinim 100%. Apartenenţa dumneavoastră (la UE) este importantă şi valoroasă pentru noi", a declarat Fico. În conformitate cu tratatul fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau „prin acord unanim”, ceea ce înseamnă că opoziţia lui Fico faţă de aderarea Ucrainei la alianţă ar putea bloca într-adevăr aderarea acesteia cel puţin până la sfârşitul actualului mandat al liderului slovac la putere, în 2027.