Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).
CCR a analizat sâmbătă opt contestații depuse împotriva unora dintre candidații la alegerile prezidențiale din acest an.
Contestațiile au vizat candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă (două contestații), Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu. De asemenea, a fost contestată respingerea candidaturii lui Miron Cozma de către BEC.
Potrivit unui comunicat emis de CCR, Curtea a admis, cu majoritate de voturi, contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.
Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.
Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Diana Şoşoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce se afla într-o transmisiune live alături de europarlamentarul Luis Lazarus, pe pagina acestuia, de la un jurnalist care a sunat-o. Ea a declarat că este inacceptabil aşa ceva şi că nu a fost informată, relatează News.ro.
Iată și principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei: Vis împlinit pentru Marcel Ciolacu. O făcătură PSD. Un drept care nu poate fi luat
De asemenea, în comunicatul CCR se arată că Curtea a respins cu unanimitate de voturi următoarele contestații:
- împotriva candidaturii lui Nicolae Ciucă formulată de Șerban Sanda Puica
- împotriva candidaturii lui Kelemen Hunor formulată de Ioan Todiroae
- împotriva candidaturii lui Mircea Geoană formulată de Ioan Talpoş
- împotriva candidaturii lui Ludovic Orban formulată de Valerian Stan
- împotriva candidaturii lui Marcel Ciolacu formulată de Asociaţia Europeană pentru Opoziţie Economică
În același timp, nu a fost acceptată contestația depusă de Ioan Todiroae față de respingerea de către BEC a candidaturii lui Miron Cozma.
Hotărârile sunt definitive și se comunică BEC, iar motivarea va fi cunoscută la momentul publicării deciziilor în Monitorul Oficial.
Potrivit calendarului electoral, candidaturile pentru alegerile prezidențiale pot fi depuse până cel mai târziu la data de 5 octombrie, ora 24:00.
Vor intra în cursa electorală reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi candidaţi independenţi.
La BEC au fost înregistrate până în acest moment 13 candidaturi: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), Kelemen Hunor (UDMR), Ludovic Orban (Forța Dreptei), Cristian Diaconescu (independent), George Simion (AUR), Diana Șoșoacă (SOS), Ana Birchall (independent), Călin Georgescu (independent), Miron Cozma (independent) şi Cristian Terheş (PNCR). Candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de către BEC.
Ce se întâmplă după depunerea candidaturilor
În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, cel mai târziu la data de 6 octombrie, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.
În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor.
Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive.
Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina online a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.
În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.
Calendarul electoral - campania și votul
Campania electorală pentru prezidențiale începe pe 25 octombrie 2024.
Alegerile prezidențiale în 2024 se vor desfășura astfel:
- 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale
- 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur de scrutin
- 22 noiembrie, de la ora 12:00, este prima zi de vot în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
- 23 noiembrie, de la ora 7:00, este a doua zi de votare în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
- 24 noiembrie, de la ora 7:00, are loc votul în România. Votarea se va încheia la ora 21:00, însă, alegătorii care se află într-o secție de votare, dar și persoanele care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în locul de votare, pot să își exercite dreptul la vot până la cel mult ora 23:59.
Al doilea tur de scrutin
- Până cel târziu pe data de 29 noiembrie se vor anunța candidații care participă la al doilea tur de scrutin
- Cel mai târziu la data de 1 decembrie se va comunica ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot
- Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin
- Prima zi a votării în străinătate - 6 decembrie, ora 12:00 până la ora 21:00
- A doua zi a votării în străinătate - 7 decembrie, ora 7:00 până la ora 21:00
- 8 decembrie - votul în România, de la ora 7:00 până la ora 21:00
Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare.
Ulterior, vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.