Expertul care a spus că Ashley nu există anunță ce ne așteaptă în weekend: De această dată, un ciclon autentic

Expertul care a spus că Ashley nu există anunță ce ne așteaptă în weekend: De această dată, un ciclon autentic

Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a spus săptămâna trecută că ciclonul Ashley nu exista în realitate. Acum vine cu prognoza pentru acest weekend, când se anunţă iarăşi ploi abundente.

„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei”, spune climatologul, pe pagina dedicată vremii Meteo Moldova.

ADVERTISING

Ciclonul a fost botezat Finny de germani și Cassandra de italieni.

ANM a emis vineri 4 alerte de vreme rea şi ne spune că vin 4 zile de ploi (Hărți)

Iată ce ne aşteaptă aşadar, fără exagerări şi coduri alarmiste:

"După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România.

Se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice.

ADVERTISING

De la această tendință de persistență a tiparelor atmosferice, chiar pe perioade mari de timp de ordinul lunilor, Nicolae Topor a ajuns în anii '60 la un titlu de carte pe cât de simplu, pe atât de expresiv: "Ani ploioși și ani secetoși în România".

De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.

Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei".

ADVERTISING

Ciclonul va aduce precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre.

După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. Se...

Publicată de Meteo Moldova pe Miercuri, 2 octombrie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇