Semnele care arată că o mașină a fost prinsă într-o inundație și de ce să nu o cumperi

Semnele care arată că o mașină a fost prinsă într-o inundație și de ce să nu o cumperi

Deoarece schimbările climatice duc la apariția mai frecventă a precipitațiilor abundente, mii de mașini din întreaga lume sunt afectate de inundații în fiecare an. Unele dintre aceste vehicule sunt ulterior reparate și exportate în alte țări.

Cumpărarea unei mașini care a fost avariată de inundații nu este, în general, o investiție înțeleaptă, deoarece noul proprietar poate ajunge să cheltuiască mii de euro pe reparații de-a lungul timpului.

Potrivit lui Matas Buzelis, expert pe piața de mașini second hand din cadrul companiei de date auto carVertical, poate fi destul de dificil să vă prindeți dacă un vehicul a fost victimă la vreo inundaţie. Mai mult, unele probleme pot deveni evidente abia după o perioadă lungă de timp.

Vânzătorii tind să ascundă daunele provocate de inundații 

Multe mașini care au fost avariate de inundații în SUA se îndreaptă spre Europa. În plus și țări precum Franța, Germania, Italia și Belgia, care furnizează mașini second hand în Europa de Est, se confruntă și ele din ce în ce mai des cu inundații.

ADVERTISING

"Apa poate deteriora sistemul electric, motorul și multe alte componente mecanice ale unei mașini. Deși vânzătorii pot repara și usca în totalitate o mașină care a fost avariată de inundații, consecințele vor apărea doar la 6 luni de la achiziționarea mașinii", spune Buzelis.

De obicei șoferii evită vehiculele care au suferit daune din cauza apei și, prin urmare, vânzătorii fără scrupule tind să ascundă aceste probleme. Dacă ar fi sinceri, le-ar fi dificil să vândă o astfel de mașină sau ar trebui să-i reducă semnificativ prețul.

Care sunt semnele care indică faptul că o mașină a fost prinsă într-o inundație?

Miros urât la interior - ce reprezintă?

Dacă o mașină a stat mult timp sub apă, este aproape imposibil să o cureți atât de bine încât să scoți apa din fiecare cotlon al cabinei. Dacă cabina miroase a mucegai, acesta este un semn clar că mașina a fost inundată.

ADVERTISING

Buzelis recomandă să porniți aerul condiționat atunci când inspectați orice mașină - dacă sunteți lovit de un miros neplăcut, asta indică faptul că există umiditate, bacterii și mucegai în interiorul sistemului de aer condiționat.

Este bine de știut și că escrocii folosesc diverse odorizante pentru a înșela cumpărătorii și pentru a masca mirosurile neplăcute.

Semne de umezeală: de la faruri la portbagaj

Indiferent de cât de meticulos încearcă vânzătorii să usuce o mașină, există mai multe zone care pot indica faptul că aceasta a suferit pagube provocate de inundații.

Dacă farurile și stopurile sunt aburite la interior înseamnă că acel vehicul se poate să fi fost inundat. De asemenea, este o idee bună să examinați cu atenție portbagajul și să verificați zona roții de rezervă, deoarece acolo se găsesc adesea urme de umiditate.

„Tapițeria scaunelor unei mașini deteriorate de inundații este adesea înlocuită – uneori chiar și scaunele cu totul. Dacă cumpărați o mașină veche de 10 ani și scaunele sale arată impecabil, înseamnă că probabil au fost înlocuite. În aceste cazuri, întrebați neapărat vânzătorul de ce a făcut acest lucru”, explică Buzelis.

ADVERTISING

Apa sărată provoacă pagube mai mari

Toate mașinile ruginesc, în special cele folosite în climat răcoros. Cu toate acestea, vehiculele care au fost avariate de inundații pot fi afectate mai rău de coroziune.

Cumpărătorii ar trebui să acorde atenție balamalelor ușilor, șuruburilor din cabină, prinderilor portbagajului, arcurilor scaunelor și torpedoului - aceste zone pot prezenta semne de rugină.

Dacă o mașină a fost scufundată în apă sărată, coroziunea va fi mai gravă decât într-o mașină care a fost inundată cu apă dulce.

Defecțiunile sistemului electric sunt greu de prezis

Mașinile moderne au numeroase dispozitive electrice care pot fi deteriorate iremediabil de apă. Când testați o mașină, verificați întotdeauna dacă toate echipamentele electrice funcționează corect, de la regulatoarele de geam până la computerul de bord sau sistemul multimedia.

Nu este ușor să evaluați starea sistemului electric atunci când cumpărați o mașină: contactele afectate de coroziune pot cauza probleme abia la câteva luni de la achiziție. Chiar dacă mașina este reparată foarte bine, asta nu înseamnă că nu vă va da mari dureri de cap mai târziu.

Raportul istoric poate să indice posibilitatea existenței unor probleme din cauza inundațiilor

Înainte de a decide dacă mașina pe care o urmăriți își merită prețul, este recomandat să-i verificați istoricul. Cumpărătorii ar trebui să verifice în ce țările a fost înmatriculată mașina anterior și dacă există posibilitatea ca aceasta să fi fost într-o zonă cu inundații la un moment dat.

Rapoartele carVertical, prin intermediul noii caracteristici Dezastre Naturale, includ o astfel de notificare. Deși o astfel de notificare nu înseamnă neapărat că vehiculul a fost inundat, poate indica doar că o mașină s-ar fi putut afla într-o zonă care a suferit recent o inundație.

Puteți ulterior să-i atrageți atenția asupra acestei posibilități mecanicului care inspectează mașina ca acesta să-i acorde o atenție deosebită în timpul verificării din service.

„O mașină care are daune produse de inundații nu numai că poate avea nevoie de reparații costisitoare, dar mai grav este că poate fi nesigur de condus. Cel mai bine este să evitați astfel de vehicule, indiferent cât de bine ar arăta din exterior”, spune Buzelis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇