Vreme extremă, ziua 1: Inundații minore în unele localități. Evacuări în Galați și Vrancea. La Bâlea și pe Transfăgărășan a nins. Porturile au fost închise

Vreme extremă, ziua 1: Inundații minore în unele localități. Evacuări în Galați și Vrancea. La Bâlea și pe Transfăgărășan a nins. Porturile au fost închise

Majoritatea țării este sub coduri galbene și portocalii de ploi abundente, dar a fost emis, duminică dimineață, și primul cod roșu de ploi torențiale, pentru județul Galați. De asemenea, este cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Galați și Vaslui.

În anumite zone cu risc mare de inundații s-a decis evacuarea preventivă a populației. În județul Galați au fost identificate circa 1.200 de persoane vulnerabile.

În județele cu cod portocaliu unde a plouat s-au blocat unele drumuri, au căzut copaci, au fost afectate mașini, dar până la finele zilei de duminică nu au fost înregistrate victime sau pagube majore.

Precipitațiile cu potențial de inundații vin simultan cu o răcire accentuată a vremii, cu scăderi bruște de temperaturi, de până la 15 grade de la o zi la alta. La București, minimele vor ajunge până la 9 grade Celsius.

La Bâlea Lac temperatura se apropie de zero grade și ninge, iar pe Transfăgărășan se intervine cu utilaje de deszăpezire.

spotmedia.ro v-a relatat LIVE TEXT cele mai importante informații și evenimente din prima zi a evenimentului meteo extrem anunțat pentru România:

23:59 - Porturile au fost închise. Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Mangalia au fost închise, duminică seară, din cauza vântului puternic, informează Centrul Infotrafic. Au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim şi fluvial în cele trei porturi.

23:36 - Sute de persoane refuză să plece. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, duminică seară, că se impune evacuarea de urgenţă a persoanelor aflate în zone cu risc de inundaţii în 25 de localităţi. Au fost emise ordine de evacuare pentru 239 de persoane, iar alte 4.613 persoane, care locuiesc în zone cu risc de inundaţii, au ales să meargă la rude, dar 300 de persoane refuză să plece. IGSU a anunţat că numărul peroanelor evacuate se apropie de 4.800, din patru judeţe.

ADVERTISING

22:19 - Trafic restricționat pe DN3. Traficul este restricţionat, duminică seară, pe DN 3, sensul Călăraşi - Bucureşti, în zona localităţii Pantelimon din cauza acumulărilor de apă. Potrivit Centrului Infotrafic, restricţiile se aplică la kilometrul 8+800 metri al DN 3, pe benzile 1 şi 2, pe o porţiune de aproximativ 500 metri. Se circulă pe banda 3.

21:02 - 3.500 de persoane evacuate. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că, până la ora 20:00, au fost evacuate peste 3.500 de persoane din judeţul Galaţi, 60 din judeţul Vaslui şi 2 din judeţul Braşov.

20:51 - Hunedoara, copaci prăbușiți. Vremea rea din județul Hunedoara a generat o serie de probleme în ultimele ore. La Orăștie, pompierii au îndepărtat un copac căzut pe DJ 705 – Grădiștea de Munte, iar un echipaj al Detașamentului Deva a intervenit pe DJ 687, în zona Cristur, unde drumul a fost acoperit cu apă din cauza refulării unui canal. În municipiul Hunedoara, un copac a căzut peste cabluri de televiziune și internet, iar în Deva, pe strada Aurel Vlaicu, a fost nevoie de intervenția pompierilor deveni pentru a elibera strada de un copac căzut pe carosabil.

20:34 - Trafic feroviar întrerupt. Duminică seară, pompierii din Petroșani și echipe ale CFR au intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe linia de alimentare cu energie electrică a căii ferate Petroșani – Simeria, în zona Peștera Bolii. A fost întreruptă alimentarea curentului, iar trenul Regio 2710 Directia Simeria - Petroșani cu 11 călători a rămas oprit între halta Merișor și Bănița, până la ora 20:12.

20:02 - 25 de intervenții în București și județul Ilfov. ISU Bucureşti-Ilfov a avut, duminică, 25 de intervenţii din cauza vremii. 17 intervenţii au fost pentru extragerea apei acumulate în locuinţe, curți şi străzi şi 6 pentru îndepărtarea copacilor căzuţi. 3 autoturisme au fost avariate.

ADVERTISING

20:00 - Cod portocaliu în vigoare. De la ora 20:00, în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, estul şi sudul Transilvaniei, zona de munte a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa este cod portocaliu. Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi local peste 80...100 l/mp, potrivit ANM.

19:44 - Inundație la Grozăvești. Liniile de tramvai au fost inundate în zona Grozăvești și o parte din vagoanele liniilor 1, 10 şi 11 sunt blocate în ambele sensuri în zona Podului Grozăveşti, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov. A fost solicitată intervenţia Apa Nova, iar în zonă sunt și echipaje de la Brigada Rutieră şi Poliţia Locală Sector 6.

19:15 - Drum surpat în Chiajna. Pompierii intervin, duminică, după ce au fost anunţaţi că o bucată de drum s-a surpat, în Chiajna, o maşină fiind blocată. Incidentul are loc la intersectia str. Rezervelor cu str. Panselelor. De asemenea, pompierii intervin după ce s-a acumulat apa în subsolul a două locuinţe pe str. 3 Brazi şi pe str. Teleajen.

18:34 - Școli închise în Galați. 98 de unităţi de învăţământ din Galaţi cu activitate suspendată luni, din cauza vremii, lista urmând a fi actualizată constant, anunță Ministerul Educației. Este vorba de școli cin 23 de localități din județ. Lista AICI. Sunt în general de şcoli şi grădiniţe, dar şi despre şase licee.

17:12 - Deszăpezire pe Transfăgărășan. Pe DN7C - Transfăgărășan se intervine pentru prima dată în acest sezon cu utilaje de deszăpezire, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov.

❄️NINGE PE TRANSFĂGĂRĂȘAN!❄️🟠Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C - #Transfăgărășan!‼️Vă rugăm să circulați cu prudență în zonele montane și țineți cont de condițiile meteo la planificarea deplasărilor!

Publicată de DRDP Brașov pe Duminică, 29 septembrie 2024

16:54 - Evacuări și în Vrancea. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a decis, duminică, evacuarea persoanelor din zonele care prezintă risc de inundaţii. Persoanele evacuate vor fi trimise la rude sau în spaţii special amenajate cum ar fi cămine culturale sau şcoli. Acţiunea trebuie finalizată până la ora 20:00. Până la ora 20:00, judeţul Vrancea este sub cod galben de precipitaţii, iar după această ora va intra în vigoare o avertizare cod portocaliu. 

ADVERTISING

16:50 - Școli închise. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a cerut, într-o discuție cu inspectorii școlari, urmărirea cu atenţie a oricăror situaţii care pot pune în pericol copiii, personalul şi infrastructura. S-a cerut ca toate echipamentele IT să fie deconectate de la sursele energie electrică, iar de luni va exista în fiecare judeţ număr de telefon dedicat pentru a semnala orie situaţie urgentă. Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune. Cursurile sunt deja suspendate pentru ziua de luni în 22 de localităţi din judeţul Galaţi.

16:44 - Trafic blocat pe DN7 - Drumul Naţional 7 este blocat, duminică după-amiaza, la Călimăneşti, în zona Lotrişor, pe sensul de mers Sibiu - Râmnicu Vâlcea, de un copac căzut pe carosabil, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Potrivit sursei citate, nu sunt victime şi nici maşini avariate, în zonă fiind trimisă o autospecială de intervenţie de staţia Brezoi şi echipa de la SVSU Călimăneşti, care acţionează pentru degajarea drumului.

drum-blocat-DN7
Foto: ISU Vâlcea

16:02 - Începe evacuarea persoanelor vulnerabile. Au fost identificate aproximativ 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundaţii din județul Galați. Autoritățile și pompierii vor decide la fața locului câte dintre acestea vor fi evacuate de urgență și duse în zone sigure. O tabără este amenajată la Slobozia Conachi şi se lucrează la amenajarea alteia la Pechea, pentru a oferi adăpost temporar pentru cei evacuați, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Dan Ionaşcu.

RO-Alert-Galati

15:26 - Ninge la munte. Lapoviţă şi ninsoare de înregistrează, duminică, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, iar temperatura se apropie de zero grade. Întreg judeţul Sibiu este sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vânt. Potrivit imaginilor distribute pe reţelele de socializare, s-a depus un strat subțire de zăpadă. Pentru zona montană înaltă, meteorologii au emis avertizare cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, cu viteze de 70...90 km/h.

0°C 🌡️Bâlea Lac ❄ 29 septembrie#vremea #meteo #transfagarasan #zapada #iarna #ninge #ninsoare #septembrie #toamna 🎥 #whatsapp #meteoplus

Publicată de Meteoplus pe Duminică, 29 septembrie 2024

14:41 - La Galați, mai rău. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus, duminică, la şedinţa Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), că vor exista depăşiri ale cotelor de inundaţie, în urma ploilor, el cerând să se intervină cu saci de protecţie. „Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galaţi, afectată de ultimele inundaţii, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu aşteptăm probleme, însă râurile mici pot pune probleme şi de aceea trebuie să fim pregătiţi de intervenţie”, a explicat el.

14:13 - Coduri meteo actualizate. Alertele meteo au fost actualizate. De duminică seara, în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70...90 km/h. Detalii AICI.

13:47 - Alertă pentru București - A fost emisă o alertă pentru București, în care se anunță că, începând cu ora 15:00, vor avea loc fenomene meteo extreme.

alerta-Bucuresti

O prognoză meteo specială a fost emisă de ANM pentru București. Temperaturile scad accentuat, urmând să ajungă la minime de 9 grade. Detalii AICI.

13:43 - Inundații la Pitești - Parterul și subsolul unui bloc de pe strada Mihail Mihăileanu din municipiul Pitești au fost inundate din cauza ploilor, anunță ISU Argeș. Pompierii au fost chemați să scoată apa și dintr-un depozit al unui spațiu comercial de pe strada Depozitelor. În județul Argeș plouă torențial.

Județul Argeș, DN 7 - în zona Morărești 💦🌬29 septembrie #vremea #meteo #accident #vant #cod #portocaliu #ploi #septembrie #toamna 🎥 #WhatsApp #Meteoplus

Publicată de Meteoplus pe Duminică, 29 septembrie 2024

13:20 - Evacuare în Galați. Toate persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii vor fi evacuate, potrivit deciziei luate duminică în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu iar de la ora 00:00 şi până luni, ora 9:00, sub avertizare Cod Roşu de ploi şi inundaţii. Sâmbătă au fost identificate și toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de duminică, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate.

12:15 - Cod roșu de inundații. Hidrologii au instituit Codul Roşu, care este valabil începând de luni, de la miezul nopţii, până marţi, la ora 10:00. Acesta vizează râuri din bazinelre hidrografice Bârlad, Prut şi Siret, în judeţele Vaslui şi Galaţi. Pot fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. Potrivit hidrologilor, avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

11:37 - A fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. DSU a anunțat activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI), pentru monitorizarea permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

  • Se verifică permanent amenajările hidrologice şi zonele cu risc din albiile râurilor
  • Se asigură serviciul de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale
  • Au fost dislocate echipaje de intervenţie în zonele de risc şi prealertate echipajele aeriene

Recomandări pentru cetățeni:

  • În cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri
  • Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale
  • În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate
  • Conducătorii auto să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.
  • Platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă (https://fiipregatit.ro) şi aplicaţia DSU sunt sursele oficiale de unde puteţi afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă

10:42 - Alertă în Vrancea. Prefectura Vrancea şi instituţiile subordonate au intrat în alertă în contextul în care judeţul va fi sub avertizare de cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii. Sunt așteptate fenomene meteo severe, inclusiv cantităţi mari de precipitaţii, vânt puternic, temperaturi scăzute şi descărcări electrice. Prefectul a dispus efectuarea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor şi activarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Primăriile trebuie să asigure protecţia persoanelor vulnerabile, iar populaţia este sfătuită să evite deplasarea cu autovehicule pe durata manifestării codului portocaliu. Este recomandat să fie asigurate ferestrele şi obiectele mobile din curţi sau balcoane.  

10:00 - Primul cod roșu. ANM a emis primul cod rășu, valabil luni, de la 00:00 la 09:00 în județul Galați, unde cantitățile de apă pot ajunge și până la 100 l/mp. Detalii AICI.

9:20 - Ploaie torențială pe A1. Duminică, în jurul orei 9:20, sunt condiţii meteo de ploaie, cu accente de ploaie torenţială, pe autostrada A1 Râmnicu Vâlcea - Deva, de la kilometrul 334 la kilometrul 412, între localităţile Orăştie şi Holdea, judeţul Hunedoara, ceea ce poate determina, pe anumite tronsoane de drum, pericol de acvaplanare, informează Centrul Infotrafic al Poliției Române. Şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza, să mărească distanţa între autovehicule şi să evite bruscarea comenzilor.

08:42 - Pompierii se mobilizează. Pompierii și-au sporit, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman, iar în judeţele vizate de Codul portocaliu și Codul roșu va creşte capacitatea operaţională, a anunțat IGSU. Printre măsurile luate: vor fi realizate recunoaşteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundaţii, va fi informată populaţia din zonele respective asupra măsurilor şi a modului de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi vor fi identificate persoanele vulnerabile. De asemenea, la toate unităţile subordonate IGSU se va asigura operativitatea tehnicii de intervenţie la inundaţii (motopompe remorcabile şi transportabile, bărci, camioane etc.).

Începând cu această dimineață, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de Administrația Națională...

Publicată de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania pe Duminică, 29 septembrie 2024

08:02 - Fechet: Urmează o zi grea. Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată astăzi, la noapte și mâine, de acest ciclon, Ashley, a declarat, duminică dimineața, ministrul Mediului, Mircea Fechet. „Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, a declarat Fechet.

07:22 - Cod portocaliu în București-Ilfov. ANM a emis și o avertizare meteo cod portocaliu, valabilă pentru municipiul București și județul Ilfov, duminică și prima parte a zilei de luni. Avertizarea vizează ploi torențiale și intensificări ale vântului. Detalii AICI.

07:00 - Alerte meteo în vigoare. De astăzi se vor face simțite efectele furtunii despre care tot auzim de câteva zile că se apropie de România. Patru alerte ANM sunt în vigoare în acest moment, de furtună şi ploi abundente, valabile până luni. De asemenea, temperaturile se vor reduce brusc și accentuat, scăzând și cu 15 grade față de valorile înregistrate sâmbătă. Astfel, de la 33-34 de grade Celsius, vom avea o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice și 20 de grade în partea de sud-est a ţării. Detalii AICI.

06:59 - Cod portocaliu și galben de viituri - Hidrologii au instituit alerte cod portocaliu și galben de viituri. Codul portocaliu va fi valabil de duminică, ora 10:00, până luni la ora 16:00 pe râuri din Alba, Sibiu, Hunedoara, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa și Buzău, respectiv de duminică, ora 22.00, până luni la ora 16.00 pe râuri din bazinele hidrografice: Bahlui (judeţul Iași), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui și Galaţi), Siret (judeţul Galaţi), râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea și Constanţa). Se anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇