Românii se întorc masiv în țară, definitiv. Care este motivul

Românii se întorc masiv în țară, definitiv. Care este motivul

Numărul românilor care se întorc definitiv în țară este mai mare decât al celor care aleg să plece în străinătate, astfel că în ultimii șase ani numărul celor întorși este aproape dublu față de numărul celor plecați.

Datele analizate de Profit.ro arată că între 2017 și 2022 s-au întors definitiv 317.214 de români. Prin comparație, doar 180.970 au ales să plece permanent.

În perioada menționată, cel mai mare număr de întoarceri definitive a fost înregistrat în Moldova (164.443), urmată de București (81.072).

ADVERTISING

Recordul de întoarceri definitive a fost înregistrat în 2018.

Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București, spune că, foarte probabil, este vorba despre o întoarcere în țară a pensionarilor.

“Foarte probabil, este vorba de un efect (…) al pensionării sau apropierii de pensie a unui număr semnificativ de români aflați în străinătate. (…) Tot mai mulți români din străinătate au acumulat un număr mare de ani acolo și au considerat că este vremea să revină în țară, la familii, prieteni, cunoscuți, să ocupe eventualele locuințe pe care, între timp, le-au construit în țară, cu bani din migrație (remitențe economice). În perioada 2015-2019 se manifesta deja o tendință de sporire a numărului de reveniri în țară”, a declarat profesorul într-un articol publicat în Contributors.ro.

ADVERTISING

În ceea ce privește românii care pleacă din țară, jumătate dintre ei au între 20 și 44 de ani.

Potrivit ultimelor statistici MAE, principalele țări în care sunt plecați români (definitiv sau nu) sunt:

  • Italia – 1.137.728
  • Spania – 1.087.923
  • Marea Britanie – 949.810
  • Germania – 826.154

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇