Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din PIB, cu doar 1,2% mai puțin decât valoarea investițiilor străine directe (ISD) atrase de România anul trecut, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).
Suma reprezintă un nou record și este de peste două ori mai mare decât cea din urmă cu un deceniu – din 2014.
În ultimul deceniu, valoarea totală a remiterilor lucrătorilor români plecați în afară s-a ridicat la peste 46,5 miliarde de euro, cu doar 14,2% sub nivelul Investițiilor Străine Directe (ISD-urilor) intrate în țară în același interval.
Remiterile românilor din străinătate reprezintă, alături de ISD-uri și de fonduri europene (de circa 4,2% din PIB în 2023), surse importante de ”peticire” a deficitului de cont curent și de susținere a monedei naționale.
Contul curent, în esență o balanță a tranzacțiilor internaționale ale României, a înregistrat anul trecut un deficit de 22,7 miliarde de euro (7% din PIB), preponderent o consecință a deficitului comercial foarte ridicat (diferența dintre importuri și exporturi: 28,9 miliarde de euro în 2023).
Marea Britanie, sursa celor mai mari remiteri
Marea Britanie s-a menținut în 2023, pentru al doilea an la rând, drept țara de origine a celor mai însemnate remiteri ajunse în România. Aproape un sfert, respectiv 1,5 miliarde de euro, din totalul remiterilor provin de la românii plecați acolo. Germania a ocupat poziția a doua, cu 1,4 miliarde de euro.
De altfel, cele două state se remarcă prin constanța creșterii nivelului remiterilor, în vreme ce state precum Italia și Spania, locul unu și trei după dimensiunea comunităților de români, sunt mai degrabă inconsecvente din acest punct de vedere.
Remiterile din aceste țări au crescut până în 2019, după care au cunoscut câțiva ani de scădere, revenindu-și doar parțial în urma pandemiei.
De cealaltă parte, remiterile din Marea Britanie au crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu, în contextul în care diaspora românească de acolo numără sub 0,4 milioane de persoane, de aproape trei ori mai puțin decât diaspora românească din Italia, spre exemplu, reiese din estimările oficiale.
În Germania ar fi imigrat circa 0,8 milioane de români. Remiterile sunt însă influențate și de lucrătorii sezonieri care activează în principal în agricultură sau turism.
Citeşte integral analiza Record al banilor trimiși în țară de diasporă: un deceniu de remiteri care concurează cu ISD. Din ce țări vin banii – contul curent, tot mai dependent de ei pe Curs de Guvernare