Statul vrea să se împrumute de la românii din diaspora: Gaura din buget e tot mai mare

Statul vrea să se împrumute de la românii din diaspora: Gaura din buget e tot mai mare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul de Finanțe pregătește o aplicație online cu ajutorul căreia cetățenii din diaspora vor putea investi în titluri de stat. Economiștii consideră că inițiativa a apărut în contextul în care gaura de la buget este tot mai mare. Numai în primele două luni, deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB, adică o treime din ținta pentru tot anul.

Ministerul de Finanțe a început să vândă titluri de stat către populație în 2018, prin programul Tezaur. După doi ani, a lansat și programul de împrumut Fidelis.

ADVERTISING

Instituția își propune acum să atragă fonduri și de la milioanele de români din diaspora, relatează TVR Info.

"Noi, în modul în care vindem acum titlurile de stat, nu creăm confort diasporei, pentru că nu avem încă modalitatea de cumpărare online. (…) Avem un proiect. Dacă te duci în Dubai și vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă. Dacă lucrezi în Italia, poți să cumperi din Italia, fără să mai vii în țară", a declarat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului.

ADVERTISING

Statul se împrumută după ce în primele două luni gaura de la buget a urcat la aproape 29 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă ca ținta de deficit bugetar din acest an, de 5%, să fie depășită.

"Fără îndoială, deficitul va fi mare şi anul asta. (…) El constituie principala vulnerabilitate pentru economia românească. Pentru asta se emit obligațiunile, pentru a finanța deficitul care în acest an probabil că va depăşi semnificativ ținta", a spus Aurelian Dochia, analist financiar.

Daniel Țecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Românilor de Pretutindeni „FADERE”, consideră că autoritățile trebuie să țină cont și de dobânzile acordate de alte state: "Românii din diaspora au mai multe opțiuni decât cei din țară. Ei stau într-o țară în care și țara respectivă emite astfel de bonduri. Deci undeva tot timpul va fi o comparație în raport de dobânda."

ADVERTISING

Conducerea Ministerului de Finanțe nu a precizat dacă titlurile de stat pentru românii din diaspora vor avea aceleași dobânzi precum cele din țară.

Statul acordă o dobândă anuală de 6% prin programul Fidelis pentru titlurile de stat în lei cu scadența la un an. Donatorii de sânge beneficiază de o dobândă anuală mai mare, de 7%. Titlurile de stat în euro, cu scadența la un an, au o dobândă anuală de 4%.

Ministerul de Finanțe a împrumutat până acum de la populație aproape 40 de miliarde de lei prin programul Tezaur și peste 15 miliarde de lei prin Fidelis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇