La Bucureşti se va construi un nou ansamblu medical, destinat diagnosticării, tratamentului şi cercetării tuberculozei.
Banii vin din PNRR şi de construcţie se ocupă Primăria Sectorului 4, cu expertiza şi sprijinul specialiştilor de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Noul centru de specialitate va funcţiona în subordinea Institutului.
Noul spital va costa aproximativ 72 de milioane de euro şi va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operaţie şi laboratoare de cercetare şi analize.
România este ţara UE cu cea mai mare incidenţă a TBC (de 4 ori peste media Uniunii) şi cu o rată a mortalităţii de 6,5 ori mai mare decât media din UE (5,1 decese la fiecare 100.000 de locuitori).
Noul centru va fi edificat în Calea Şerban Vodă nr. 189.
Noua facilitate medicală va fi construită de la zero, pe terenul pe care au existat clădirile „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, vechi de 130 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare, incompatibilă din toate punctele de vedere cu practicarea unui act medical de calitate.
În trei luni, clădirile vor fi dezafectate, pentru ca, ulterior, în locul lor, constructorul să demareze lucrările la noul spital. Demolarea a început deja:
„Un moment necesar pentru pacienţii care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. Un moment necesar pentru a oferi pacienţilor trasee adecvate, condiţii de siguranţă, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat şi valorizat, inclusiv prin condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea. Mulţumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene şi sper ca peste 2 ani să fim chiar în faţa unui moment important!”, a afirmat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul Marius Nasta, citată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.
Centrul de Diagnostic, Tratament şi Cercetare a Tuberculozei va avea următoarele funcţiuni:
- Bloc Operator cu 3 săli de operaţie
- Staţie centrală de sterilizare
- Laborator de analize medicale
- Laborator de cercetare
- Laborator anatomie patologică
- Ambulatoriu
- Imagistica si Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard.
- Compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S.
Iată cum va arăta: