Ziua 935 Ucraina avansează în Kursk. Rusia a atacat cu 128 de bombe ghidate. Zeci de răniți la Harkov. Biden, final dedicat Kievului

<span style="color:#990000;">Ziua 935</span> Ucraina avansează în Kursk. Rusia a atacat cu 128 de bombe ghidate. Zeci de răniți la Harkov. Biden, final dedicat Kievului

Ucraina a continuat să avanseze în regiunea Kursk din Rusia, în timp ce a atacat și în șapte regiuni rusești cu zeci de drone, pe care armata rusă susține că le-a doborât.

De partea cealaltă, Rusia a atacat în timpul nopții cu drone, dar și cu rachete, în regiunea Odesa. O parte din drone și o rachetă au fost distruse de foțele ucrainene.

Și cel puţin 40 de persoane, dintre care trei sunt copii, au fost rănite duminică, atunci când o bombă ghidată rusească a lovit o clădire rezidenţială înaltă din Harkov, în nord-estul Ucrainei.

De altfel, Volodimir Zelenski a anunțat că rușii au folosit 128 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei numai în ultimele 24 de ore. Patru au vizat Harkov, restul Sumî și Donețk.

În zona diplomației, am aflat că preşedintele american Joe Biden este „determinat” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi a o pune în cea mai bună poziție pentru a câștiga. El se va întâlni cu Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie.

Iar șeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, spune că Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, pentru a evita să îşi vadă poziţiile slăbite de acumularea problemelor economice cauzate în special de sancţiunile occidentale şi de problemele de mobilizare, pe fondul pierderilor grele de pe front.

ADVERTISING

Până atunci, cel mai periculos aliat al Rusiei rămâne Coreea de Nord, spune Budanov, din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Moscova, care le foloseşte pe linia frontului din Ucraina.

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu drone și rachete - Rusia a atacat în timpul nopții cu 14 drone, dar și două rachete balistice Iskander M și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 care au vizat regiunea Odesa, au informat forțele aeriene ucrainene, relatează Reuters. Potrivit sursei citate, sistemele de apărare ale Ucrainei au distrus 10 drone și racheta aeriană ghidată. Nu au fost date detalii despre ce s-a întâmplat cu rachetele balistice Iskander M.
  • O bombă ghidată a lovit Harkov - Cel puţin 40 de persoane, dintre care trei sunt copii, au fost rănite duminică, atunci când o bombă ghidată rusească a lovit o clădire rezidenţială înaltă din Harkov, în nord-estul Ucrainei, relatează Reuters. „Operaţiunea de salvare din Harkov continuă. Un atac aerian rusesc. O clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu mai multe etaje, a fost avariată. Există un incendiu şi moloz între etajele 9 şi 12", a transmis preşedintele Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. El a postat fotografii cu fum şi foc ieşind din ferestrele unei clădiri cu mai multe etaje. Toate ferestrele au fost aruncate în aer. Guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, a declarat că şi infrastructura civilă a fost avariată.
  • 128 de bombe ghidate într-o singură zi - Rușii au folosit 128 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei numai în ultima zi, a declarat duminică președintele țării, Volodimir Zelenski, într-un discurs citat de Ukrinform. Zelenski a precizat că, în total, patru bombe aeriene au fost folosite numai în regiunea Harkov. Alte zone atacate au fost Sumî și Donețk. „Singura modalitate de a contracara această teroare este cu o soluție sistemică, iar această soluție este reprezentată de capacitățile cu rază lungă de acțiune - care ne permit să distrugem aeronavele militare rusești la bazele lor. Aceasta este o decizie evidentă și sensibilă. Am explicat deja tuturor partenerilor noștri de ce Ucraina are cu adevărat nevoie de suficiente capacități cu rază lungă de acțiune”, a precizat Zelenski, citat de aceeași sursă.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu zeci de drone - Ucraina a vizat în noaptea de sâmbătă spre duminică șape regiuni rusești, pe care le-a atacat cu cel puțin 29 de drone, pe care sistemele de apărare aeriană ale Rusiei le-au distrus, informează Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Potrivit sursei citate, dronele au fost distruse deasupra regiunilor Briansk (la granița cu Ucraina), Smolensk, Orlov, Belgorod, Kaluga și Rostov.
  • Ucraina avansează în Kursk - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Glușcovo, din Kursk. Potrivit unor bloggeri militari, forțele speciale ucrainene ar fi avansat la sud- vest de Gluscovo, cucerind o nouă localitate. De asemenea, forțele ucrainene ar fi avansat și de-a lungul graniței cu regiunea Sumî.
Harta-ISW-15-septembrie-2024

Alte informații relevante

  • Biden, dedicat Ucrainei - Preşedintele american Joe Biden este „determinat” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP. „În acel moment, preşedintele Biden va mai avea patru luni în funcţie. Şi el este hotărât să folosească aceste patru luni pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziţie posibilă pentru a câştiga”, a subliniat Jake Sullivan. Alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite ar putea schimba regulile jocului pentru Kiev dacă republicanul Donald Trump va câştiga. Colaboratorii lui Trump au sugerat deja că, în cazul în care va câştiga, vor folosi ajutorul SUA ca pârghie pentru a forţa Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului.
  • Când va pune Rusia capăt războiului - Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, pentru a evita să îşi vadă poziţiile slăbite de acumularea problemelor economice cauzate în special de sancţiunile occidentale şi de problemele de mobilizare, pe fondul pierderilor grele de pe front, spune șeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov. Detalii AICI.
  • Coreea de Nord, cel mai periculos aliat - Șeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, spune că dintre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia, care le foloseşte pe linia frontului din Ucraina, relatează AFP. „Faptul că ei furnizează şi rachete balistice este neplăcut, dar” mai puţin grav din cauza cantităţii lor mai mici, a explicat generalul Budanov. „Din păcate, (...) nu putem face nimic în acest sens în acest moment”, a recunoscut el.
  • NATO despre atacarea Rusiei cu arme occidentale - Ucraina ar avea un bun motiv militar să lovească mai adânc în Rusia folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un înalt oficial militar al NATO, citat de Reuters. În cadrul unei reuniuni la Praga a Comitetului militar al NATO, președintele acestuia, amiralul Rob Bauer, a spus că legislația privind conflictele armate conferă unei națiuni dreptul de a se apăra și că acest drept nu se oprește la granița sa: „În termeni militari, faceți (aceste atacuri) pentru că doriți să slăbiți inamicul care vă atacă, pentru a putea nu numai să vă luptați cu săgețile care vin spre voi, ci și să atacați arcașul. Deci, din punct de vedere militar, există un motiv bun pentru a face acest lucru; pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniția care ajunge pe front”. Cealaltă latură a discuției a fost politică, a spus el, deoarece națiunile care furnizează arme se pot simți responsabile pentru acestea, iar aceste discuții politice continuă.
  • Scholz spune NU - La un dialog avut sâmbătă cu cetăţeni din Prenzlau, statul Brandenburg (estul Germaniei - n.r.), cancelarul german Olaf Scholz şi-a reiterat refuzul de a livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, apreciind că o astfel de decizie ar presupune „un risc enorm de escaladare" a războiului, relatează dpa. „Am spus nu acestui lucru. (...) Și așa rămân lucrurile. Chiar dacă alte țări decid altfel”, a spus Scholz. Rachetele de croazieră Taurus, cu o rază de acţiune de circa 500 de kilometri, ar permite Ucrainei să lovească ţinte din Moscova.
  • Fără ajutoare pentru bărbații fugiți din Ucraina - Guvernele europene ar trebui să oprească ajutoarele sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care trăiesc în țările lor, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, citat de Reuters. Aceasta este o măsură care ar ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse. De asemenea, ar fi o măsură benefică și pentru finanțele țărilor gazdă, a spus Sikorski, după o întâlnire la Kiev cu omologul său ucrainean, explicând că „Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita recrutarea, pentru a-ți apăra țara. Noi, în Polonia, nu facem asta.” Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările UE în luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți, potrivit Eurostat.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇