Situație dificilă pentru Scholz: AfD conduce în sondaje și în scrutinul crucial din Brandenburg

Situație dificilă pentru Scholz: AfD conduce în sondaje și în scrutinul crucial din Brandenburg

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) conduce în sondaje cu câteva puncte procentuale în faţa social-democraţilor (SPD) cancelarului Olaf Scholz înaintea scrutinului regional crucial ce va avea loc la 22 septembrie în Brandenburg, landul estic din jurul capitalei Berlin.

Un sondaj publicat vineri de postul public ZDF creditează AfD cu 29% din intenţiile de vot, urmat de SPD cu 26%, informează dpa.

Dacă AfD ar câştiga în Brandenburg, ar fi a doua sa victorie într-un scrutin regional de la înfiinţarea partidului, după premiera consemnată în alegerile desfăşurate în Turingia pe 1 septembrie.

ADVERTISING

Într-un alt sondaj, publicat joi de celălalt mare post public, ARD, diferenţa dintre cele două partide era de doar un punct procentual, AfD fiind creditat cu 27%, iar SPD cu 26%.

Potrivit sondajului ZDF, creştin-democraţii din CDU se află pe locul al treilea, cu 15% din intenţiile de vot.

Landul Brandenburg este condus în prezent de o coaliţie între SPD, CDU şi Verzi, cu un premier social-democrat.

Partidele politice mainstream refuză să colaboreze cu AfD, ceea ce conduce la situaţii în care rivali politici se unesc pentru a forma coaliţii.

ADVERTISING

Michael Kretschmer, prim-ministrul creştin-democrat al landului vecin Saxonia, a făcut vineri pasul neobişnuit de a-şi anunţa sprijinul pentru premierul social-democrat al Brandenburgului, Dietmar Woidke.

„Este important ca forţa politică principală în această ţară să fie un partid democratic. Trebuie să rămânem împreună”, a spus Kretschmer.

Serviciile de informaţii interne din Brandenburg clasifică filiala AfD din acest land ca presupus grup extremist de dreapta.

În sondajul ZDF, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), un partid recent înfiinţat care combină politici sociale de stânga cu o poziţie dură în problema migraţiei, se află la mică distanţă în spatele CDU, cu 14%.

ADVERTISING

73% dintre cei chestionaţi au răspuns că s-au hotărât pentru ce partid vor vota, iar restul de 27% sunt încă indecişi.

Sondajul ZDF a fost realizat între 10 şi 12 septembrie, pe un eşantion de 1.060 de persoane cu drept de vot din Brandenburg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇