Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) s-a plasat pe primul loc la alegerile din Turingia şi pe locul al doilea, după Uniunea Creştin-Democrată (CDU) în Saxonia, cele două landuri federale din estul Germaniei unde duminică s-au desfăşurat scrutine regionale.
Potrivit sondajelor, în Turingia, AfD a obţinut 30,5% din voturi, urmată de CDU cu 24,6%, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW) cu 16%, Die Linke (Stânga) cu 12% şi Partidul Social Democrat (SPD) cu 12%., relatează EFE.
Este pentru prima dată când AfD obţine cele mai multe voturi într-un land, însă şansele sale de a forma guvernul regional sunt reduse din cauza 'cordonului sanitar' din jurul său.
În Saxonia, CDU a întrunit 31,5% din voturi, urmată de AfD cu 30%, BSW cu 12%, SPD cu 8,5% şi Verzii cu 5,5%.
Liderul regional al AfD în Turingia, Björn Höcke, un fost profesor de istorie, a fost condamnat şi amendat de două ori în acest an pentru că a folosit un slogan nazist interzis. El mai este cercetat într-un alt dosar penal pentru incitare. De asemenea, serviciile de informaţii a calificat organizaţiile AfD în Turingia şi Saxonia drept grupuri de extremă-dreaptă şi monitorizează partidul la nivel naţional, potrivit dpa.
În baza acestor rezultate, formarea guvernelor în cele două landuri se anunţă dificilă, comentează EFE.
După anunțarea rezultatelor, AfD a declarat, prin co-liderul Tino Chrupalla, că a primit din partea alegătorilor „un mandat clar de a guverna”, relatează dpa și AFP. „Astăzi este cu adevărat o zi istorică în Turingia şi un rezultat foarte bun în Saxonia. Avem un avans clar de pese 10% în Turingia, aşadar avem şi un mandat clar pentru a guverna. De fapt, aceasta este democraţia', a afirmat Chrupalla la postul public ZDF. El a mai spus că AfD este pregătit să discute cu toate celelalte partide, pentru eventuale coaliţii.
De cealaltă parte, într-o primă reacţie a conservatorilor, consemnată de AFP, secretarul general Carsten Linnemann a declarat că CDU nu se va alia cu AfD pentru a forma o majoritate de guvernare în parlamentele din Turingia şi Saxonia. „Alegătorii ştiu că nu facem coaliţie cu AfD”, a spus el, recunoscând însă că formarea unei majorităţii parlamentare „nu va fi uşoară”.
Alegerile pentru parlamentele regionale, care deţin atribuţii considerabile în anumite chestiuni, ar putea avea repercusiuni la nivel naţional. Rezultatele modeste obținute de cele trei partide din coaliţia condusă de Olaf Scholz ar putea adânci fracturile între miniştri, cu ceva mai mult de un an până la alegerile parlamentare de pe 25 septembrie 2025.