Ciolacu ne spune să nu ne facem griji: Dronele rușilor nu vor lovi nimic în România

Ciolacu ne spune să nu ne facem griji: Dronele rușilor nu vor lovi nimic în România

Premierul Marcel Ciolacu ne spune să nu ne facem griji în legătură cu dronele ruşilor care intră în ţara noastră.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele intruse.

”E o întreagă discuţie. Dacă dobori dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei.

Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul... Deci e o discuţie...haideţi să o luăm, mult mai serioasă.

Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a afirmat Ciolacu.

ADVERTISING

El a fost întrebat despre situaţia din weekend când o dronă a intrat mai mulţi kilometri în interiorul României.

”Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României, cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul Ciolacu.

ADVERTISING

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, anunţa duminică Ministerul Apărării. 

ADVERTISING

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.

De asemenea, NATO a condamnat încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar a transmis că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇