Incendiu de vegetație masiv în Maramureș, în trei localități. Aproape 500 de hectare afectate (Foto&Video)

Incendiu de vegetație masiv în Maramureș, în trei localități. Aproape 500 de hectare afectate (Foto&Video)

Peste 150 de pompieri intervin, sâmbătă, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în judeţul Maramureş, care a cuprins o suprafaţă foarte mare şi care ameninţă să se extindă în trei localităţi. Pompierii şi jandarmii evacuează persoanele din mai multe locuinţe aflate în zona de pericol. Traficul pe DN 1C este oprit, în zona localităţii Lăpuşel, pentru a permite intervenţia pompierilor.

Incendiul de vegetaţie uscată a pornit pe păşunea dintre localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control, s-a extins, sâmbătă după-amiază, la casele din apropiere, fiind afectate şapte gospodării şi un rezervor de motorină, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş.

ADVERTISING

Incendiul, care a afectat inţial peste 500 metri pătraţi, s-a extins pe aproape 500 de hectare, a informat, sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş, Dan Bucă.

incendiu-Maramures
Foto: IGSU

Pentru protecţia populaţiei, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime, a informat ISU Maramureş.

Potrivit unei informări ulterioare a IGSU, au fost evacuate, preventiv, aproximativ 90 de persoane din locuinţele aflate pe o rază de aproximativ 500 de metri, cât şi de la o pensiune aflată în proximitatea incendiului.

„Se acţionează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor", adaugă IGSU.

ADVERTISING

Pentru stingerea incendiului s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivel IV, fiind chemaţi şi pompierii aflaţi în turele libere, precum şi colegi din judeţele învecinate, iar numărul total de pompieri militari care acţionează este de peste 150.

incendiu-vegetatie-Maramures
Foto: IGSU

„Efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere", menţionează informarea transmisă de IGSU.

ADVERTISING

Totodată, conform sursei citate, dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone.

Maramureş: Şapte case şi un rezervor de motorină afectate de un incendiu de vegetaţie scăpat de sub control - https://tinyurl.com/5bjte583Sursa video: ISU Maramureş

Publicată de AGERPRES pe Sâmbătă, 7 septembrie 2024

Într-o intervenție la Digi 24, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat că un avion al Ministerului Apărării Naţionale a plecat în Maramureş. El a adăugat că în zonă se află şi o benzinărie, dar "flăcările sunt încă departe" de aceasta.

„Este chiar o benzinărie, dar încă erau flăcările departe de benzinărie şi pompierii aveau şi această sarcină să protejeze, să nu se ajungă acolo.

Iar avionul care a plecat de la Ministerul Apărării este direcţionat exact în zona în care să arunce apă în cantitate mare să limiteze răspândirea incendiului în zona respectivă.

Tocmai acestea sunt şi motivele care stau la baza evacuării primelor 90 de persoane. Noi sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm alte persoane, dar, la nevoie, normal că o să o facem pentru siguranţa oamenilor şi, bineînţeles, când totul este sub control, se întorc acasă", a declarat Arafat.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a trimis două avioane Spartan în sprijinul pompierilor care intervin pentru stingerea puternicului incendiu izbucnit în județul Maramureș.

Traficul pe DN 1C, în zona localității Lăpușel, județul Maramureș, a fost oprit pe ambele sensuri de mers, pentru intervenția pompierilor, valorile de trafic fiind în creștere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇