Operațiunea ghiveciul cu plante: Ce nu mai au voie locuitorii din Amsterdam să facă

Operațiunea ghiveciul cu plante: Ce nu mai au voie locuitorii din Amsterdam să facă

Autoritățile din Amsterdam încearcă să reducă numărul de ghivece amplasate de cetățeni în spațiul public, argumentând că acestea limitează accesibilitatea.

În cadrul a ceea ce presa locală a numit „operațiunea ghiveciul cu plante”, districtul central al orașului le interzice cetățenilor să aibă afară mult două ghivece, iar acestea nu trebuie să aibă o amprentă mai mare de 50 de centimetri pe 50 de centimetri, trebuie să fie realizate dintr-un material ”sustenabil” și trebuie să fie așezate lângă peretele casei lor, notează The Guardian.

ADVERTISING

Ghivecele găsite în locuri de parcare și sub copaci vor fi confiscate, avertizează autoritățile, care susțin că ghivecele neglijate nu arată bine, afectează biodiversitatea și reduc accesibilitatea pentru persoanele cu probleme de mobilitate și cele în scaune cu rotile.

Decizia a stârnit reacții mixte printre cetățeni. Unii dintre ei se bucură că orașul ia măsuri în vederea eliberării trotuarelor.

„Spațiul public este vulnerabil – aparține tuturor, dar în același timp nu aparține nimănui. Este dificil cu verdeața, deoarece a căpătat această aură sfântă, astfel că locuitorii cred că orice are de-a face cu verdele este bine. Dar spațiul este important pentru oamenii cu un handicap”, spune Rogier Noyon, președintele grupului local Voordestad (pentru oraș).

ADVERTISING

Alții critică însă măsura, aducând în discuție spațiul public ocupat de biciclete abandonate sau parcate ori de terasele bar, precum și gunoaiele de pe străzi și efectul pe care turiștii îl au asupra orașului.

Iar cei mai rebeli spun că oricum nu intenționează să respecte noile reguli.  

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇