Macron l-a numit premier pe fostul negociator UE pentru Brexit. Cine este Michel Barnier

Macron l-a numit premier pe fostul negociator UE pentru Brexit. Cine este Michel Barnier

Fostul negociator UE pentru Brexit, Michel Barnier, a fost numit în funcția de prim-ministru al Franței de către președintele Emmanuel Macron.

Michel Barnier are 73 de ani şi este fost comisar european de rang înalt din cadrul Partidului Les Republicains (LR, dreapta), cu reputaţia unui bun mediator.

Anunţul vine la 60 de zile după turul doi al alegerilor legislative, care a dat o Adunare Naţională fără o majoritate clară, relatează Le Monde.

Macron ”s-a asigurat” ca Michel Barnier să îndeplinească condiţiile unei stabilităţi şi unităţi mai largi. El i-a cerut ”să formeze un guvern de unitate în slujba ţării”, arată un comunicat de la Palatul Elysee.

ADVERTISING

Cel mai în vârstă premier din Republica a V-a (după 1958) îi succede astfel lui Gabriel Attal, 35 de ani, care este cel mai tânăr prim-ministru francez.

Barnier a fost negociator-șef al UE pentru Brexit și a condus discuțiile cu guvernul britanic între 2016 și 2019.

Veteran al formațiunii Republicanii, acesta a avut o lungă carieră politică și a ocupat diverse funcții de conducere, atât în Franța, cât și în UE. A fost ministru în mai multe rânduri din 1993, în timpul preşedinţilor Francois Mitterand, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.

ADVERTISING

El urmează să încerce să formeze un guvern care să treacă de Parlament, pentru a pune capăt celei mai grave crize politice din Franţa modernă. O sarcină care o misiune imposibilă, atâta timp cât până acum nu s-a conturat o coaliţie viabilă. Adunarea Naţională rezultată în urma alegerilor din iulie este fragmentată în trei blocuri - stânga, centru-dreapta şi extrema dreaptă.

În plus, ulterior, Barnier se va confrunta cu provocarea de a trece reforme prin Parlament şi a obţine aprobarea bugetului pe 2025, într-un moment în care Franţa este sub presiune din partea Comisiei Europene şi a pieţelor de acţiuni să-şi reducă deficitul.

ADVERTISING

Deja desemnarea sa a provocat nemulțumiri în cadrul Noului Front Popular (NFP), de stânga, care a câștigat cele mai multe locuri la alegerile anticipate din iulie.

Jean-Luc Mélenchon, liderul LFI - cel mai mare dintre cele patru partide care alcătuiesc NFP - a reacționat furios. Alegerile au fost „furate poporului francez”, a susținut el. În loc să provină din alianța care a ieşit prima pe 7 iulie, el s-a plâns că premierul va fi „membru al unui partid care a terminat ultimul alegerile”, notează BBC.

În urmă cu trei ani, Barnier declara că dorește să se confrunte cu președintele Macron pentru președinția Franței, afirmând că vrea să limiteze și să preia controlul asupra imigrației. În cele din urmă, nu a reușit să fie ales drept candidat de către partidul său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇