Care sunt cele mai bune materiale de izolare fonică

Care sunt cele mai bune materiale de izolare fonică

Locuință izolată fonic asigură liniște, confort în propriul cămin și contribuie la crearea unui mediu prietenos pentru rezidenți. Dacă locuiești într-un apartament în mijlocul unui oraș aglomerat zgomotele nedorite pot fi o sursă constantă de stres, sunetele produse de traficul intens, de păsări sau de sirenele ambulanțelor și ale mașinilor de poliție pot fi neplăcute și pentru locuitorii din cartierele de la periferia orașelor. În acest articol, vei afla care sunt cele mai performante materiale de izolare fonică și cum le poți folosi pentru a crea ambient liniștit.

De ce să investești în izolare fonică?

Procesul de izolare fonică a locuinței vine cu câteva avantaje majore. Primul și poate cel mai important este că reduce zgomotul din exterior, ceea ce îmbunătățește calitatea vieții în interior. Iată și alte avantaje ale antifonarii locuinței:

ADVERTISING
  • Un mediu liniștit înseamnă un ambient propice pentru relaxare și odihnă. O izolare fonică adecvată te va ajuta să elimini zgomotele produse de vecini, de trafic sau pe cele produse de alte surse externe.
  • Izolarea fonică te face să te simți în siguranță, știind că discuțiile din interior nu pot fi auzite de vecini sau de trecători.
  • Dacă lucrezi de acasă, zgomotele din exterior afectează concentrarea și productivitatea. Un spațiu antifonat este unul liniștit și aici te vei putea concentra bine.
  • O locuință bine izolată fonic are o valoare mai mare pe piața imobiliară. Multe persoane sunt dispuse să plătească mai mult pentru un spațiu care oferă confort și liniște.
ADVERTISING

Cele mai bune materiale de izolare fonică pentru pereți

Când vine vorba de izolare fonică, pereții sunt elementele cărora trebuie să li se acorde mai multă atenție. Există numeroase materiale ce pot fi utilizate în proces care absorb sunetele sau care  nu permit transmiterea acestora.

  • Printre cele mai populare materiale pentru izolare fonică sunt lâna minerală de sticlă și vata minerală bazaltică. Aceste materiale au capacitatea de a absorbi undele sonore, reducând zgomotele. Sunt produse rezistente la foc și asigură o izolație termică excelentă.
  • Panourile din gips-carton fonic sunt concepute pentru a oferi o izolare fonică superioară față de gips-cartonul obișnuit. Sunt mai dense și conțin aditivi speciali care absorb undele sonore. Panourile din gips-carton fonic sunt ideale pentru pereții dintre camere și pentru cei care separă locuințele de ale vecinilor.
  • Panourile acustice din spumă sunt utilizate frecvent în studiouri de înregistrări, dar sunt soluții excelente și pentru locuințele rezidențiale pentru că asigură izolația fonică foarte bună. Au caracteristici speciale -  absorb sunetele  - și sunt disponibile într-o numeroase de forme, grosimi și culori, ceea ce le face potrivite și pentru un design interior modern.
ADVERTISING

Soluții pentru izolarea fonică a plafonului

Plafonul este o zonă neglijată când vine vorba de izolare fonică, dar acesta este de obicei sursă majoră de zgomot, pentru locatarii apartamentelor de bloc. Soluțiile eficiente ce asigură izolare fonică sunt plăcile fonoabsorbante și plafonul fals. 

  • Plăcile fonoabsorbante se montează pe plafon și absorb sunetele. Au rolul de a reduce ecoul și zgomotul dintre etaje. Pentru că sunt disponibile în diferite culori și texturi pot crea designuri interioare deosebite.
  • Plafonul fals este o soluție dovedită pentru a îmbunătăți izolația fonică. Pentru o eficiență mai mare între plafonul existent și cel fals se poate introduce un strat de material fonoabsorbant.

Cum să izolezi fonic podelele?

Zgomotele produse de pași și de obiectele care cad pe podea sunt deranjante, mai ales dacă locuiești la un etaj superior. Izolarea fonică a podelei cu membrane acustice, plăci din plută sau alte materiale performante este, așadar, esențială pentru a crea un mediu liniștit.

Izolarea fonică este o investiție sigură în confort. Cere sfatul specialiștilor și alege materiale performante pentru pereți, plafon și podele. Cu acestea vei crea un ambient prietenos care va arăta bine.