Guvernul a majorat pragurile veniturilor pentru acordarea tichetelor sociale

Guvernul a majorat pragurile veniturilor pentru acordarea tichetelor sociale

Guvernul a aprobat luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

”Această măsură are în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieşit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceste categorii de persoane sunt într-o situaţie de vulnerabilitate, iar acest sprijin material este esenţial pentru asigurarea unui trai decent”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

ADVERTISING

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor de la 1.830 lei la 2.020 lei, precum şi modificarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde.

Astfel, limita veniturilor lunare realizate de pensionari şi de persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au şi calitatea de pensionari, creşte de la 2.000 lei cât este în prezent, la 2.210 lei.

ADVERTISING

Majorările propuse iau în calcul rata medie anuală a inflaţiei din anul 2023, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, respectiv 10,4%.

”Pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de protecţie socială, acordate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pe care le aveau şi până acum”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Premierul Marcel Ciolacu anunțase, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul adoptă o măsură complementară recalculării pensiilor, pentru a asigura echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.

ADVERTISING

“Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obţinute de aceştia pentru ca, şi după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar.

În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creştem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Şi pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susţinem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi familii monoparentale”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Mesaj pentru pensionari

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis pensionarilor că toţi cei care, în urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată. De asemenea, a precizat că aceia care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea vor primi un răspuns prioritar.

”Toţi cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Şi ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toţi cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situaţiei”, a transmis Ciolacu.

El a refirmat că, în cazul pensionarilor nevăzători şi cu dizabilităţi,Guvernul pregăteşte rapid un mecanism de compensare pentru a le asigura o pensie decentă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇